Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Temperatuurmeter op hol

Vraag gesteld door MariskaMelkert op 15 februari 2018

Hoi,

Vandaag ging mijn temperatuur meter heel erg omhoog. Ben gelijk gestopt en heb koelvloeistof bijgevuld.Olie pijl was goed. Echter is mijn temperatuur meter heel ver doorgeslagen. Nog verder dan die eigenlijk mag/kan. Nu paar uur verder auto gestart en je ziet dat de meter terug wil maar dat lukt niet. Kachel en alles werkt normaal auto start ook gewoon. Geen lekkage...Is mijn temperatuur sensor misschien kapot? en kan ik hiermee doorrijden aangezien me motor niet kookt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De temperatuurmeter van uw auto staat ver in het rood.

Wanneer na enkele uren stilstand de meter direct na het starten weer stijf bovenin staat duidt dat niet op een gebrek aan het koelsysteem.

U meldt wel dat u koelvloeistof heeft bijgevuld. Wanneer dat echter maar een hele kleine hoeveelheid is geweest, is dat ook een signaal dat het koelsysteem wel in orde is. U heeft ook niet de indruk gehad dat de motor ook daadwerkelijk te heet was.

Wanneer dus bij een inmiddels koude motor de meter meteen bovenin staat, gaat mijn eerste vermoeden richting te temperatuursensor óf de bedrading daarvan. De sensor zou inwendig kapot kunnen gaan waardoor de meter meteen naar de uiterste stand klimt.

Een nieuwe sensor is geen enorme investering. Wanneer er duidelijk géén sprake is van een oververhitte motor is doorrijden geen probleem. Toch wil ik adviseren de temperatuur aanduiding wel te laten herstellen. Uiteindelijk weet u nu niet wanneer er daadwerkelijk wél iets aan de hand is, en kan het zijn dat het motormanagement ook gebruik maakt van dit koelwatersignaal en dus verkeerde informatie doorkrijgt. Een defecte meter is ook nog een optie maar in de meeste gevallen blijkt toch de sensor de schuldige. Hopelijk kan het probleem snel opgelost worden.