Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de oplaadcapaciteit van een accupack van een Kia Optima Hybride vast te stellen

Vraag gesteld door Nameno op 3 juli 2017

In de garantievoorwaarden van Kia staat vermeld dat het Accupack vervangen of gerepareerd wordt als binnen de garantietermijn de oplaadcapaciteit minder is dan 70%. Kia zegt echter dat dit niet te meten is maar dat er een signaal op het dashbord komt als er iets met de accu aan de hand is.

Dus de boordcomputer kan dit wel vaststellen maar Kia kan dit niet.
Dit likt mij onwaarschijnlijk.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of het klopt dat de boordcomputer de staat van het batterijenpakket van uw hybride KIA Optima het beste kan vast stellen.

Een hoog voltage (HV) accu meet je anders door dan een “gewone” 12 volt accu. Het batterij management systeem (BMS) van uw auto houdt de staat van de HV accu nauwlettend in de gaten en dit is door speciale diagnose apparatuur uit te lezen. De boordcomputer krijgt van het BMS ook de informatie door over de laadcapaciteit van de accu.

Indien er een probleem is, dan zal de boordcomputer dit als eerste signaleren en dit is daarmee de meest betrouwbare meting omdat het een continu meting is. Als uw garage afgaat op de boordcomputer is dat daarom geen verkeerde benadering.

Een externe meting met uitleesapparatuur zal niets toevoegen als de boordcomputer goed werkt. Een specialist zou de HV accu ook nog op een andere manier kunnen uitlezen als er getwijfeld wordt aan de informatie van de BMS.