Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik Renault Kangoo

Vraag gesteld door Robert B. op 10 februari 2016

Ik heb in juli 2014 een nieuwe Renault Kangoo (1.2. ltr. 115 pk) gekocht en heb er nu 14.000 km mee gereden. Over deze periode en km-stand heb ik totaal 1 liter motorolie moeten bijvullen en vind ik nogal aan de hoge kant. Volgens de Renault-dealer is dit normaal en komt doordat de nieuwe motor ingereden moet worden en bij aflevering dunnere olie heeft. En volgens hun importeur-informatie mag dit zelfs 1 liter/ 1000 km bedragen!!!!! Ik heb ooit in het verleden autotechniek gestudeerd en snap dat een motor olie verbruikt maar is 1 liter op de eerste 14.000 km acceptabel? (dan praat ik nog niet eens over de 1 ltr/ 1000 km).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een olieverbruik van uw Renault Kangoo 1 liter op 14.000 km.

Dit verbruik is alleszins zeer acceptabel. De meeste autofabrikanten beschouwen een verbruik van 1 liter op 2000 km nog als normaal. Natuurlijk is dat verbruik wel erg hoog maar is er volgens de fabrikant geen technische reden om in te grijpen. Wat dat betreft zijn er genoeg eigenaren van jonge auto's die jaloers zijn op het verbruik van uw Kangoo.

Het verbruik kan na de inloopperiode wat gunstiger worden zodat -na wellicht pas de eerste verversbeurt in juli- het verbruik wat gunstiger kan worden. Dat is uiteraard ook een bijkomend feit dat de onderhoudsinterval voor deze auto staat op iedere 24 maanden óf 30.000 km. In het verleden lagen deze intervallen dichter bij elkaar en werd er vaak eerder ververst dan dat er noodzakelijkerwijs bijgevuld moest worden.***

Reactie van Dirk H.:

Zelf nog meer olieverbruik met Kangoo van 2015, zodat een half jaarlijkse tussenkomst van de dealer werd gevraagd. Zijn uitleg is dat de software niet aangepast is en dat er tussentijds olie moet bijgevuld worden. (alarmpijl wordt bereikt) Men verwacht een aanpassing van de software die nog moet uitkomen maar binnen de garantie zal deze aanpassing nog gebeuren. Moet ik dat geloven? Ik rij al 40 jaar met diverse merken, maar zo'n praat over (sjoemel)software.... moet ik dat nog geloven?