Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel kilometer kan een VAG 1.2 TSI draaien bij normaal gebruik?

Vraag gesteld door Stevvie op 8 april 2017

Hoeveel kilometer kan een (downscale) VAG 1.2 TSI draaien bij normaal gebruik? De vraag is al eens eerder enigszins vergelijkbaar gesteld, maar toen (2015) was er nog weinig ervaring mee. Van autodealers verneem ik dat zo'n motor makkelijk de 400.000 km moet kunnen halen bij normaal gebruik. Ook zouden auto's met dergelijke motoren na dienst doen in West-Europa nog jaren doorrijden in Oost-Europese landen tot zo'n 400.000 tot 600.000 km. Broodje-aap-verhaal om maar te kunnen verkopen of echt waar? En kan ik de levensduur door bijvoorbeeld gemiddeld 90 km te rijden op de snelweg (en de motor op gezette tijden meer te belasten om hem 'wakker' te houden) verlengen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur in kilometers van een 1.2 TSI motor, gebruikt door Audi, Seat Skoda en Volkswagen.

Levensduur
Er staan momenteel in Nederland auto's met deze motor te koop met kilometerstanden tot 285.000. De ervaring leert dat de toestand van de motor bij hoge kilometerstanden eerder exemplarisch verschilt dan per constructie of specificaties. Ook is de bestuurder een heel belangrijke factor: als die voor ogen houdt de auto lang in bezit te houden, dan kan vrijwel elke motor een hoge kilometerstand bereiken.

Je komt op een gegeven moment wel op het punt waarop inruilen wellicht verstandiger is dan repareren. Dat moment zal waarschijnlijk eerder komen dan dat de motor versleten is.

Slijtage
De mate van slijtage is vooral afhankelijk van het gebruik (motorbelasting, koude starts) en het onderhoud. Een motor slijt het meest in de warmloopfase en tijdens zware belasting. Is een auto hoofdzakelijk gebruikt voor korte ritjes dan kan de motor er slechter aan toe zijn dan eentje met een hogere kilometerstand, die voor langere afstanden is gebruikt.

Qua rijden geven wij het advies om de motor rustig warm te laten draaien en verder normaal en geleidelijk met de auto (en met het verkeer mee) te rijden.

 


***

 

 

 

Reactie van Stevvie:
Beste heer de Jong, Klopt het dan dat occasions (van o.a. deze merken) inderdaad na 2-3 ton elders nog enkele tonnen gebruikt worden? Of vertellen de autoverkopers een mooi verhaal dat slechts incidenteel waar is?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:
Wij hebben geen zicht op de kilometrages van auto's die worden geëxporteerd, maar het is bekend dat auto's die vanuit Nederland naar het Oostblok en Afrika worden geëxporteerd, daar een tweede leven hebben. Hoe lang die auto's daar nog mee gaan is door ons niet onderzocht.