Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiat 500 versnellingsbak/computer

Vraag gesteld door p.janka op 19 mei 2015

Sinds 2 jaar rij ik een fiat 500 Twinair. Op 19 april juli deed de versnelling het niet meer. De auto werd weggesleept en de computer gereset, waarna ik weer kon rijden. Twee weken later had ik helaas hetzelfde probleem. De auto werd weer weggesleept en staat sindsdien in de (fiat)garage. De garantie was sinds de 2e melding 3 weken verlopen volgens de garage. Er moeten een nieuwe computer en een nieuwe versnellingsbak in. Uit coulance neemt Fiat NL 2/3 van de kosten voor haar rekening.

Ik heb twee vragen:
1) De tenaamstelling was op 16 mei 2013. Toen de auto het begaf waren er nog nét geen 2 jaren voorbij. Is het niet logisch dat de datum van de tenaamstelling en dus de daadwerkelijke aanschafdatum als begin van de garantie telt?
2) Wat is een normale levensduur van computer/versnellingsbak en voor wie zijn de kosten wanneer de versnellingsbak het eerder dan normaal begeeft?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Beroep doen op fabriekgarantie
De datum van de eerste storing is feitelijk bepalend voor de interpretatie van de garantie. Het resetten is géén definitieve en duurzame oplossing van het probleem gebleken. Wat mij betreft moet u met terugwerkende kracht alsnog een beroep kunnen doen op de fabrieksgarantie en zou een coulance verdeelsleutel niet eens aan de orde zijn. Overigens is de datum van de eerste tenaamstelling de ingangsdatum van de fabrieksgarantie.

Terugkerend probleem
Hopelijk kunt u de dealer er voldoende van overtuigen dat het resetten de storing slechts heeft gewist maar dat deze vervolgens weer is terug gekomen. De garage heeft binnen de garantie dus niet voor een definitieve oplossing voor dit probleem gezorgd.

Levensduur transmissie en computer
Overigens is een te verwachten levensduur voor de transmissie en de computer tenminste tien jaar. Feitelijk hebben de defecte componenten nog maar nét 1/5 van de te verwachten levensduur er op zitten.