Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij een koude motor krijg ik een waarschuwing voor een hoge koelvloeistoftemperatuur. Hoe ernstig is dit?

Vraag gesteld door Wilgar op 10 januari 2017

Ik heb een Fiat Panda Editione Cool met Dualogic uit 2010 (km-stand ca 31000). Sinds kort krijg ik na het starten met een koude motor op het display de boodschap: "Hoge temperatuur koelvloeistof. Stop en zet de motor uit." Deze boodschap verdwijnt na ongeveer 15 à 20 seconden.
De temperatuurmeter wijst normaal aan, d.w.z. aanvankelijk de aanwijzing 0 en dit stijgt binnen het gebruikelijke tijdsverloop naar de normale bedrijfstemperatuur.
Ik heb deze auto ingeruild en de nieuwe auto zal in de loop van februari worden geleverd. Omdat ik zo weinig mogelijk kosten meer wil maken is mijn vraag: betreft het hier een kleinigheidje waarmee zonder zwaar kan worden doorgereden? Of is het de voorbode van en serieuzer probleem en kan in dit stadium een dure reparatie nog worden voorkomen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U krijgt de melding "hoge temperatuur koelvloeistof" vlak na een koude start. Dat duidt op een foutieve melding, omdat de koelvloeistof meteen na een koude start nog niet opgewarmd is, dus simpelweg niet te warm kan zijn.

Waarschijnlijk is het een sensor die stuk is, of een storing in de software die na een reset verdwenen is. Het lijkt er niet op dat er met het koelsysteem iets ernstigs aan de hand is. Wel adviseer ik dit te laten herstellen, of te melden aan het bedrijf waar u de auto gaat inruilen.