Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

automaat beter op sportstand als je een caravan wilt trekken?

Vraag gesteld door Arie99 op 16 juni 2017

Wij rijden een Yeti met een DSG-automaat. In de normale drive-stand houdt de automaat het toerental erg laag. Is het verstandig om bij het trekken van onze caravan de sportstand in te schakelen om de motor wat meer toeren te laten maken om overbelasting van de motor te voorkomen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het trekken van een caravan met een auto die is voorzien van een automatische transmissie, in dit geval een DSG-automaat.

Als u solo rijdt houdt de automaat het toerental inderdaad laag zodra het kan. De bak schakelt bij rustig rijden vlot op, zodat u bij een constante snelheid van 60 km/h al in de vijfde of zelfs zesde versnelling zit. Geeft u dan gas (en belast u de motor) dan schakelt de automaat snel terug naar een lagere versnelling. De automaat 'weet' wanneer de motor belast wordt en welke versnelling het beste kan worden ingeschakeld.

Met de caravan achter de auto is het niet anders: de automaat kiest de juiste versnelling. De sportstand is op de vlakke weg en bij klimmen dus geen absolute must. Dat neemt niet weg dat de sportstand prettig kan zijn. De motor blijft dan wat hoger in de toeren, de bak zal dan minder vaak schakelen. Ook bevordert een hoger toerental de koeling van de motor. Bij afdalingen zult u handmatig terug moeten schakelen om het remmend vermogen van de motor meer te benutten.