Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de regels: buitenland - camper - achterin geen gordels

Vraag gesteld door Nijenhuis2018 op 15 april 2018

Beste experts,

Wij kunnen een camper lenen van vrienden. Deze camper komt uit 2003 en heeft achterin geen gordels. Wat ik begreep mag je dan wel achterin zitten tijdens het rijden maar dan wel in de lengterichting. Hoe zijn de regels daarvan in duitsland, belgie, frankrijk en luxemburg. Het gaat mn om duitsland, maar mogelijk doorkruisen we ook de andere landen.

Alvast vriendelijk bedankt, Arend Nijenhuis

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U gaat mogelijk in het buitenland rijden met een camper uit 2003 die achterin geen gordels heeft. U vraagt zich af wat de regels daarvan zijn in Duitsland, België, Frankrijk en Luxemburg.

Kentekenbewijs
Op het kentekenbewijs van een kampeerauto staat hoeveel zitplaatsen hij heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. In dat geval is het simpel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet.

Gordelplicht
Of en waar gordels aanwezig moeten zijn, hangt af van de leeftijd van een auto, en bij een kampeerauto ook nog van de vraag of hij is gebaseerd op een personenauto of op een bedrijfsauto (dat is te zien aan het kenteken). De regeling is te ingewikkeld om hier weer te geven, meer informatie kunt u opvragen bij de RDW.

Meer informatie over veiligheid in een camper vindt u op onze website.