Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW T5 bj. 2006 met koelvloeistof G12. Dealer zegt dat er bijgevuld kan worden met G13. Div. sites geven aan dat dit kan met mod. na 2011.

Vraag gesteld door t5campertje op 17 mei 2017

VW T5 bj. 2006 met koelvloeistof G12. Dealer zegt dat er bijgevuld kan worden met G13. Div. sites geven aan dat dit pas kan met mod. na 2011. G13 zou silicaten bevatten die minder goed zijn voor de aluminium onderdelen in de motor. Wat is jullie opinie hierover?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over G12 en G13 kolevloeistof en of deze mengbaar is.

Veel berichten spreken elkaar tegen en het is altijd lastig om dan op te maken wat de juiste info is. Toch denk ik dat de dealer het juist heeft en wordt dat wat mij betreft in dit technische artikel ook bevestigd. In het overzicht staat duidelijk vermeld wat wel of niet mengbaar is met ook de technische motivatie. Hopelijk schept dat voor u voldoende duidelijkheid.
***

Reactie van t5campertje:

Bedankt voor de snelle reactie. Op de site, waar u in uw antwoord aan refereert, staat een soort diagram. Daarin staat dat G12 wel gemengd kan worden met G13 maar dat er een verlies ontstaat van de corrosie bescherming. Dan gaat mijn voorkeur toch uit naar bijvullen met G12.***

Reactie van Jos van der Drift:

Met G12 speelt u op safe maar wanneer ik van de bovenste rij van het diagram uitga van G12 als huidige vloeistof en vervolgens naar ondere ga, zie ik in het diagram (licht blauw) dat het met G13 mengbaar is. In het verder comentaar staat dat het niet geschikt is voor oudere, koperen/messing koelsystemen. Dat is echter voor uw T5 niet van toepassing.

Maar zó lees ik het diagram en dan moet het kunnen zoals ook de dealer beweert. Maar nogmaals, met G12 is is niks mis en volstaat verder prima.