Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurprobleem Opel Agila Blitz 1.0 2015

Vraag gesteld door P.C.G op 7 november 2018

Mijn Opel Agila Blitz 1.0 uit 2015 stuurt veel te zwaar. Volgens de garage is dat een eigenschap van de auto, echter bij de aankoop (nieuwe auto) was dat niet het geval. Ik heb het RDW gevraagd de auto te controleren, maar deze organisatie verwees mij terug naar de dealer. Ik neem aan dat de auto destijds door de RDW is goedgekeurd met een deugdelijke stuurinrichting. Ik lees op autosites dat ik niet de enige ben met dit probleem. Het sturen is enerzijds inspannend en anderzijds gevaarlijk. Wat is er nog mogelijk om dit probleem op te lossen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat uw Opel Agila zwaar stuurt. Bij aanschaf nieuw was dat niet het geval.

Het zwaar sturen vanuit de middenstand is de Opel Agila inderdaad niet vreemd. Dergelijke meldingen bent u zelf ok al tegengekomen. In veel gevallen wordt het als een producteigenschap afgedaan. Zo lang er geen sprake is van een onveilige situatie, zal de RDW dit ook niet namens de fabrikant in het terugroep register opnemen.

Inmiddels is de fabrieksgarantie van uw Opel verstreken. Dat wil niet zeggen dat een auto vervolgens allerlei gebreken mag vertonen. Dat geldt ook voor de stuurinrichting. Na drie jaar mag u verwachten dat óók de stuurinrichting deugdelijk is en zonder gebreken veilig moet kunnen functioneren. Uw probleem is echter dat dit verschijnsel niet als een gebrek erkend wordt. Wanneer de garantie is verstreken, is het uiteindelijk aan de consument aan te tonen dat de stuurinrichting non conform is. In zo'n geval zou u een onafhankelijke expert moeten inschakelen om dit te laten vast stellen.Dat zou eventueel kunnen via de Dekra. U zou ook kunnen overwegen een stuurbekrachtigingspecialist te raadplegen met de vraag of een gepaste oplossing beschikbaar is voor dit probleem.