Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Prestaties zomerbanden op droog en nat wegdek beter dan winterbanden?

Vraag gesteld door HCivic op 18 januari 2017

Hallo,

In Autoweek nr. 44 (2016) staat de Winterbandentest 2016. M.b.t. de prestaties op droog wegdek wordt letterlijk gesteld:

"Het zwakke punt van alle winterbanden is de remweg op droog wegdek. Deze is aanzienlijk langer dan met zomerbanden."

Ook bij het rijgedrag op nat wegdek en de slalom kwam de zomerband beter uit de bus dan alle winterbanden. Maar als je de foto's bij de test bekijkt, lijkt het dat de testen op droog en nat wegdek bij zomerse temperaturen zijn uitgevoerd.

Mijn vraag: is er ooit getest of zomerbanden bij *winterse temperaturen* op droog en nat wegdek inderdaad beter presteren dan winterbanden? Dit is relevant bij de keuze voor wel of geen winterbanden, aangezien je in Nederland 's winters veel meer dagen met natte of droge wegen hebt dan besneeuwde wegen.

Dank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de prestaties van zomerbanden op droog en nat wegdek tijdens de winterperiode.

De prestaties van een zomerband zijn gerust veilig te noemen in de winterperiode bij een droog of nat wegdek. De verschillen tussen een zomer- en winterband is wel zeer nadrukkelijk afhankelijk van de buitentemperatuur. 10 graden boven óf onder het vriespunt biedt een wezenlijk verschil tussen de onderlinge prestaties.

Een vergelijkende test in prestaties tussen een zomer en winterband is er niet. Het is wel zo dat bij een winterbandentest meerdere goede zomerbanden als referentie meedraaien. De ervaring is dat bij remmen op droog en nat wegdek onder winterse omstandigheden een goede zomerband t.o.v. een goede winterband gemiddeld zo'n 25 procent minder presteert. Wat ons betreft géén reden bij een dergelijk gebruik een zomerband af te serveren als onveilig. De nadruk ligt dan wel wat meer op het aanpassen van de rijstijl door bijvoorbeeld meer afstand te houden en aangepaste snelheid. Het échte verschil wordt pas gemaakt wanneer er sprake is van winterse neerslag. Voor en sneeuw en ijzel is een zomerband wat ons betreft ongeschikt.