Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Over code 78 en rijden in een semi automaat

Vraag gesteld door claasje68 op 16 november 2016

Al van alles gebeld , de politie, de RDW en de overheid maar niemand is duidelijk over code 78. Bij de RDW en de politie wordt gezegd dat je met code 78 niet in een semi automaat mag rijden.

Nu wil ik heel graag weten wat wel en niet mag en waarom iets niet mag. Elise heeft 27-09-2016 haar rijbewijs gehaald en heeft code 78-10-40
mijn vraag is of ze zonder bekeurd te worden in een semi automaat mag rijden die volautomatisch kan rijden, zonder dat ze hiervoor bekeurd kan worden en of ze dan verzekerd is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de combinatie automaat en rijbewijs code 78. U vraagt waar een automaat aan moet voldoen om met code 78 op het rijbewijs te mogen rijden.

Code 78
Heel concreet wat uw vraag betreft geldt voor de genoemde rijbewijscode dat er géén koppelingspedaal in het voertuig aanwezig mag zijn. Of het dus een conventionele automaat, een gerobotiseerd exemplaar, een traploze CVT of met een dubbele koppeling zónder koppelingspedaal mag u zo rijden.

Gerobotiseerde automaat
Ik denk eerlijk gezegd dat de omschrijving ''semi automaat'' voor de verwarring zorgt. Eigenlijk wordt de benaming ''semi'' of ''half automaat'' ten onrechte gebruikt. Vermoedelijk heeft men dat geïnterpreteerd als een niet volledig automatische werkende automaat. Dit soort automaten worden beter omschreven door de naam ''gerobotiseerde automaat'' mee te geven en werken wél volautomatisch. De versnellingsbak en koppeling wordt dus volledig automatisch aangestuurd en er is ook geen koppelingspedaal aanwezig. Ik weet natuurlijk niet om welke auto het gaat maar eigenlijk mag u moderne auto's met automatische transmissie met deze code besturen.