Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ondeugdelijke autobanden

Vraag gesteld door GerardNN op 28 maart 2018

Hallo Anwb, via een autobanden internetbedrijf heb ik nieuwe zomerbanden (Vredestein) gekocht die vervolgens door een door het internetbedijf aangewezen montagebedrijf na balanceren onder de auto zijn gezet. Echter de auto trilt nu bij hoge snelheid en het stuur gaat zelfs trillen als ik nog harder rijd. Het montagebedrijf heeft de banden opnieuw bekeken en samen hebben we gezien dat 3 vd 4 banden hobbelig zijn (beetje overdreven maar een soort ei vorm kan je zeggen). Opnieuw balanceren heeft dan ook geen nut. Het internetbedijf die de banden via een groothandel betrekt wil wel andere nieuwe banden leveren doch alleen als de groothandel de kosten draagt. De groothandel wenst bewijs want 3 van de 4 is wel erg veel. Bij 2 banden moest er 80 gram op en bij 1 band zelf 85 gram. De groothandel wil ze onderzoeken maar de banden moeten wel eerst voor onderzoek teruggestuurd worden (verzendkosten en vervolgens onderzoekskosten). Ik zit dan zonder zomerbanden. En ik moet dus tijdelijk andere banden er onder zetten (opnieuw montagekosten). Het onderzoek gaat 3-4 maanden duren. Is volgens de groothandel de claim terecht dan krijg ik naar rato een vergoeding voor de banden want ik heb dan al immers een x-aantal km's op de ondeugdelijke nwe banden gereden en krijg slechts eenmaal montagekosten terug. Is de claim niet terecht dan dien ik alle kosten te dragen en zit ik met ondeugdelijke nieuwe banden. Ik moet nu een filmpje laten maken waaruit blijkt dat de banden niet rond zijn (dus voor de 3e keer naar het montagebedrijf). Daarna gaat men verder, dus banden opsturen, onderzoek, etc.
Het gaat er op lijken dat ik de kosten gaat dragen. Ik koop nieuwe banden maar die zijn ondeugdelijk. Ik denk dat ik aan het kortste eind trekt, wat denkt U?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft online vier nieuwe autobvanden gekocht. De banden zijn gemonteerd door een door de verkoper aangewezen bedrijf. Drie van de vier banden blijken niet deugdelijk. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

(Wettelijke) garantie (art 7:17 BW)
Indien een autoband niet voldoet aan de verwachting op grond van de overeenkomst, dan dient de verkoper, zorg te dragen voor herstel of vervanging van de banden.

Vervanging
Wanneer de banden blijvend ondeugdelijk zijn, dan heeft u recht op levering van nieuwe banden. Op grond van art 7:21 lid 2 BW zijn de kosten geheel voor rekening van de verkoper.

Redelijke termijn
De banden dienen binnen redelijke termijn aan u geleverd te worden, zonder dat u daar ernstige hinder van ondervindt.

Ontbinding koopovereenkomst
Wanneer de verkoper niet of niet binnen een redelijke termijn aan zijn verplichtingen wil/kan voldoen, dan kunt u de koop ontbinden, waarbij u de banden terug levert en de verkoper u het aankoopbedrag en de montagekosten aan u vergoedt.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze wewbsite.