Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

houdbaarheid benzine

Vraag gesteld door Chriels op 28 november 2018

Goedemiddag mevrouw/meneer,

Hoe lang blijft benzine goed in een tank van de auto?
We hebben meerdere auto's op LPG, er word alleen bij de start afhankelijk van de motortemperatuur op benzine gereden en verder heel incidenteel. Als de benzinetank nog op een 10% inhoud is maken we het oude beetje op en vullen we 'm opnieuw.

Als je benzine in een tank van een auto langere tijd bewaart, zeg meerdere maanden tot een half jaar gemiddeld op deze manier maakt het dan nog uit of je 98 benzine neemt of v-power of excellium of iets dergelijks? Dat dat beter voor het hele leidingenstelsel/brandstofpomp/motor zou zijn?

alvast dank,

Luc Steenwinkel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de houdbaarheid van benzine

Brandstofmaatschappijen melden daar niets over. Bij LPG auto's is ons advies wel minimaal een kwart tank benzine aan boord te hebben. Dat is ook beter voor de benzine pomp die óók bij het rijden op LPG de benzine gebruikt om de pomp inwendig te koelen. Bij een beperkte benzine voorraad kan die koeling weleens in gevaar komen.

Verder zorgt een grotere benzine voorraad voor minder kans op verschraling en verontreiniging. Aanvullend toch ook het advies bijvoorbeeld ééns per maand over een wat langer traject op benzine te rijden, om met name de injectoren wat meer in bedrijf te houden dan soms enkele minuten na de koudstart. Wat brandstofkeuze betreft zou een premium brandstof zoals V-Power of Excellium de voorkeur moeten hebben op basis van maximaal 5 procent (E5) ethanol. E10 benzine die vanaf 2019 defeintief aan de pomp gaat verschijnen zou ik willen afraden. Méér ethanol zal de kans op vergomming van de brandstof vergroten. Dus de duurdere kwaliteit Premium E10 is de beste keuze met 95 óf 98 octaan.

Overigens houdt de watersport een houdbaarheid aan van maximaal 6 maanden voor benzine aan boord. Dat lijkt me geen onredelijk uitgangspunt.