Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhangwagen met LED verlichting geeft problemen

Vraag gesteld door op 16 oktober 2021

Ik heb een Renault Clio Estate uit 2012. Als ik achter de auto een aanhanger hang met 'normale' gloeilampen verlichting gaat alles prima, er zijn geen problemen. Zodra ik achter de auto een aanhanger hang met LED verlichting gaat het mis, alle verlichting slaat op hol. Knipperlichten blijven branden, of gaan heel snel knipperen samen met de remlichten.

De dealer heeft uitvoerig naar een oorzaak gezocht, maar is tot de conclusie gekomen dat elke auto met een bepaalde computer problemen geeft. Door dat de LED verlichting te weinig stroom afneemt herkent de computer niet dat er een aanhangwagen achter zit. De oplossing zou zijn: een weerstand in bij de aanhangwagen verlichting maken. Omdat ik regelmatig met wisselende aanhangers rij is dit niet echt een oplossing. Een garage van een vriend zegt dat een weerstand onzin is en dat er in de computer van de auto iets veranderd moet worden, dat de auto ook met LED lampen kan omgaan. Wie heeft er gelijk en wat is de oplossing?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt problemen wanneer u de trekhaak verlichting inplugt.

Een merkspecifieke kabelset heeft een trailer module die mogelijk ingelezen moet worden in de boordcomputer. U schrijft dat er verschillende aanhangers achter uw auto moeten kunnen. In dat geval zou ik de oplossing in de caravan met LED zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor. U kunt weerstanden laten plaatsen in de caravan door een erkende dealer. U kunt ook de LED lampen vervangen door LED lampen die CAN-bus proef zijn.

Uw garage zou ook kunnen informeren van deze specialist op het gebied van trekhaakbedrading. Daar is vast óók een oplossing voorhanden.