Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wij hebben een Toyota Verso zonder thuiskomer. Deze willen wij via het internet kopen. Dealer schrijft de bandmaat voor 145/70/D17 voor.

Vraag gesteld door Sam2018 op 17 juli 2018

Wij hebben inmiddels tweedehands een thuiskomer met juiste steekmaat en naafdiagram gekocht. Alleen bandmaat komt niet overeen. Hiervoor willen een band kopen. Via de bandenhandelaren kunnen wij enkel de continental cst maat 145/70/R17 kopen. Verschil zit em in letter R en D. R van radicaal en D van diagonaal. Vraag is = Volstaat bandmaat 145/70/R17 op een velg 17X4T of moet er perse een band met maat 145/70/D17 op gezet worden, welke in Nederland buiten de dealer niet te verkrijgen is. Alvast bedankt.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U bent op zoek naar een noodwiel voor uw Toyota Verso en heeft een vraag over banden met een aanduiding D of R.

Allereerst is een noodwiel geen volledig reservewiel.

Een noodwiel kan na montage gebruikt worden om met maximaal 80 km/u naar een veilige plek te rijden. Belangrijk om te vermelden is dat een noodwiel groter of kleiner kan zijn dan de inchmaat die je op dat moment onder de auto hebt. Het is enkel bedoeld om op een veilige plek te komen, niet om honderden kilometers mee te rijden.

Of er een band gemonteerd wordt 145/70R17 of 145/70D17 maakt dan ook niet uit, de maatvoering is het zelfde.***

Reactie van Sam2018:

Dank voor uw antwoord. Mochten wij een lekke band hebben, op welke as zou je die thuiskomer moeten plaatsen. Achteras of vooras. Waar gaat de voorkeur naar uit kwa veiligheid Of maakt het niets uit. Betreft een Toyota verso bj2010 benzine uitvoering***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U vraagt op welke as u het beste het noodwiel kunt plaatsen.

Omdat het wiel bedoeld is om het eerste reparatiebedrijf te bereiken kunt u het wiel het beste plaatsen op de plek van de lekke band.
Als u toch langer gaat rijden met het noodwiel het liefst op de achteras omdat daar geen differentieel zit.