Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel of niet overstappen naar allseason personenauto banden?

Vraag gesteld door J.K op 16 oktober 2015

De Vredestein QUATRAC 5 is in AutoBild uitgave 8/2015 uitgeroepen tot testsieger in de bandenmaat 215/65 R16. De bandenvakhandel is in het algemeen niet erg positief over allseasonbanden. Het zou een halfslachtige keus zijn. Als je grip tekort komt bij regen,sneeuw,gladheid,e.d.waardoor je een langere remweg krijgt of de auto onbestuur wordt, dan heb je uit veiligheidsoogpunt een verkeerde keus gedaan. Vredestein Is uiteraard heel positief over zijn vier seizoenenband, maar wat is het advies van de ANWB.
Terzijde, ik rijd 12.000 km/jaar met een rustige rijstijl. Het artikel in AutoBild is niet door mij gelezen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U staat voor de keuze over te stappen op all-seasonbanden voor gebruik gedurende het gehele jaar óf winterbanden gedurende de winterperiode.

De betreffende test van AutoBild ken ik niet. Dat de Vredestein als winnaar uit de bus komt is wat mij betreft niet vreemd. Vredestein heeft in de bandenwereld absoluut de A-status weten te verwerven. Op het gebied van all-season is Vredestein ook één van de eerste geweest die samen met Goodyear tot een acceptabele kwaliteit wist te komen. Daarvoor waren all-seasonbanden eigenlijk alleen maar af te raden maar inmiddels zijn ze voldoende doorontwikkeld, om ook een verantwoorde keuze te kunnen maken. Tóch mag een goede all-seasonband niet beschouwd worden als een absolute alleskunner.

Ten opzichte van winterbanden vertonen all-seasonbanden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw.
Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all-seasonbanden. All-seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden.

Ook onder wat meer extreme zomerse weersomstandigheden zal een all-seasonband minder scoren dan een zomerband. Vooral bij hoge temperaturen zal een all-seasonband wat moet inleveren op het gebied van grip en remweg.

In een vlak land als Nederland met een gematigd klimaat, is de 4-seizoenenband prima inzetbaar. Voor voertuigen die duidelijk voor wintersport-activiteiten én dus onder zware winterse omstandigheden moeten presteren, wil ik tóch de voorkeur uitspreken voor échte winterbanden.

Uw keuze hangt dus af van uw persoonlijke gebruiksomstandigheden.