Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom zoveel verschil in marktwaarde tussen opgave ANWB en dealers?

Vraag gesteld door CarelDarlang op 23 maart 2016

Bij het zoeken naar een andere auto (via o.a. autoTrader/ autoScout) valt het mij op dat als je naar de marktwaarde van hun aangeboden auto's zoekt (op basis van kenteken en km-stand) er nogal wat verschil zit in de vraagprijs en de marktwaarde.
Via zoeken hierop met autoTrader krijg is soms wel 5000 euro verschil, die de ANWB vaak toch ook 2000 euro. Vind ik toch wel fors. Een bedrijf dat ik hierop wees, had als uitleg dat dat merk niet goed in dit soort zoekmachines werkte. Lijkt me een raar verhaal.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De ANWB/Bovag Koerslijst geeft inzicht en houvast bij aan- en verkoop van gebruikte auto's. De richtprijzen zijn gemiddelde taxatiewaarden bij aan- en verkoop door Bovag Autobedrijven. Deze taxatiewaarden worden vastgelegd in een prijsverzamelingssysteem.

Een commissie, met deskundigen van Bovag en ANWB die de markt goed kennen, beoordeelt de prijsverzameling en stelt vervolgens de richtprijzen in de koerslijst vast. Ook kan besloten worden richtprijzen bij te stellen. De waarde van auto's is constant aan veranderingen onderhevig en is een product van vraag en aanbod. Elke twee maanden verschijnt er een nieuwe editie van de ANWB/Bovag Koerslijst.

Dan nóg zullen er prijsverschillen zijn met de Koerslijst en de praktijk. Onze ervaring is echter dat op basis van de vraagprijs er sprake is van een behoorlijke onderhandelingsmarge. De belangrijkste verklaring is echter dat juist die exemplaren die te duur zijn ook het langst op internet worden aangeboden. Reëel geprijsde occasions vinden vaak eerder een nieuwe eigenaar en worden minder lang aangeboden. Het valt dus op dat redelijk geprijsde exemplaren relatief kort op internet staan. Te duur wordt vaak ook beduidend langer aangeboden.