Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkeur voor 3 of 4 cilinders bij aanschaf andere auto

Vraag gesteld door Rotorua op 7 januari 2017

Ik wil een nieuwe auto kopen. Heel veel 3 cilinders nieuw te koop. Wat is verstandiger 3 of 4 cilinders, rekening houdend met levensduur en lawaai van de motor? Wij rijden in hoofdzaak met 2 personen en hoe "zwaar"moet de motor zijn? 1100-1300 of1500 cc. De enige belasting is af en toe een fietsdrager mee plus 2 fietsen. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de voorkeur krijgt een 3 óf 4 cilinder motor.

Evolutie
De drie cilinder motoren bestaan natuurlijk al veel langer maar zijn oorspronkelijk bestemd voor het allerkleinste segment voor uiteraard zo gunstig mogelijke verbruikscijfers. De driepitter heeft de afgelopen jaren een flinke evolutie doorgemaakt, al dan niet aangevuld met een turbo voor de soms broodnodige prestaties.

Levensduur cilinders
Wat levensduur betreft kennen wij geen signalen dat een drie cilinder daarin beperkt is. Bij normaal gebruik en onderhoud zijn er wat dat betreft geen onderlinge verschillen tussen 3 of 4 cilinders. Op basis van uw gebruik kan een drie cilinder motor prima volstaan, óók wanneer er op de kogel twee fietsen mee moeten. Let wel van de betreffende auto op de toegestane kogeldruk volgens opgave autofabrikant. Het gewicht van twee fietsen en een drager moet wel binnen de maximaal toegestane kogeldruk blijven.

Verschil in geluid
Verder vraagt u nog naar het verschil in geluid. Een 3 cilinder klinkt per definitie anders met een wat meer karakteristiek roffelend geluid bij accelereren. Binnen het volledige aanbod van 3 cilinders is onze ervaring dat het motorgeluid erg afhangt van merk en type auto. In sommige gevallen valt een verschil met een 4 cilinder amper op te merken, terwijl bij een ander merk en type het motorkarakter wél al snel opvalt. Afwerking en gebruikte materialen zijn uiteraard bepalende factoren en valt in veel gevallen ook te verklaren door de prijs in de prijslijst.

Proefrit maken
Bij het maken van uw keuze hoeft u de 3 cilinder dus zeker niet af te serveren. Maar het verschil tussen 3 of 4 cilinders is dus merk en type afhankelijk en zult u proefondervindelijk moeten ervaren tijdens een proefrit. Uiteraard kunnen wij u altijd weer aanvullend adviseren wanneer u geschikte kandidaten in het vizier heeft. Zie ook de ANWB Autotests waar ook het motorgeluid een testcriterium is waar een oordeel over wordt gegeven.

 

Reacties

D. van Rijswijk

Auteur - 27 mei 2023

Ik rij al vanaf 2014 een (nieuwe) Ford Fiesta met een 1 Liter 3 cil motor en kan alleen maar zeggen, geweldig. Qua toerental vergeet ik zelfs wel eens om te schakelen van 4 naar 5. Bij 100km p/u op de snelweg verbruik ik 1 op 22. Een zeer rustige motor. Natuurlijk zal het niet bij alle auto's hetzelfde zijn, maar ik raad kennissen een 3 cil aan.