Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vergelijk onderhoudskosten japanners vs europees

Vraag gesteld door chalk op 24 november 2018

Hoi,
Ik ben op zoek naar een occasion van zo'n 4-5 jaar oud. Japanse auto's (Toyota, Mazda) hebben de naam erg betrouwbaar te zijn (blijkt ook uit de Occasiontests van ANWB). Maar als ik autokosten vergelijk tussen Japanse auto's en VAG auto's (VW, Skoda, ...), blijken de onderhoudskosten van Japanse auto's juist vaak hoger te liggen. Hoe komt dat?
In onderhoudskosten worden gemiddelden aangenomen en zou gebrek aan kuren van Japanners toch een positief effect moeten geven? Betekent dat dat bij Japanse auto's het reguliere onderhoud dan weer aanzienlijk duurder is dan bij VAG wagens?
Graag jullie reactie. Alvast bedankt.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U heeft geconstateerd dat in onze autokostenberekeningen de onderhoudskosten van Japanse auto’s vaak hoger liggen dan van vergelijkbare auto’s van het VAG concern en vraagt zich af hoe dat kan.

Ik denk dat het voor een belangrijk deel toeval is. Het rekenmodel dat wij gebruiken voor het berekenen van de onderhoud- en reparatiekosten houdt met meerdere variabelen rekening. Belangrijk zijn bijvoorbeeld leeftijd en kilometerstand bij aanschaf van d auto, de brandstofsoort maar ook de onderhoudsgevoeligheid / betrouwbaarheid van een auto. Dit weegt allemaal mee in de berekening. Japanse auto’s scoren over het algemeen hoger op betrouwbaarheid en zijn daar in het voordeel. Hierop zijn natuurlijk uitzonderingen, soms alleen op motorniveau. Onderdeel prijzen daarentegen liggen vaak weer iets hoger.

Als steekproef heb ik op onze site een 4 jaar oude Mazda 3 2.0 vergeleken met een even oude VW Golf 1.4 met allebei 60.000 km op de teller. Bij een gebruiksduur van 4 jaar en 15.000 km per jaar komt de Mazda er in dit geval qua onderhoudskosten goedkoper uit.