Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

trekkracht kia niro

Vraag gesteld door sluimer op 8 augustus 2017

Ik overweeg een Kia Niro te kopen die mijn caravan van 1300kg moet trekken. Kan ik ermee uit de voeten? U heeft al eens antwoord gegeven op eenzelfde type vraag met een caravan van 900kg. Maar 1300kg is flink wat zwaarder. Kom ik nog weg in de bergen vanuit stilstand?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Of u in de bergen vanuit stilstand wegkomt met een Kia Niro, hangt van een groot aantal factoren af. Als het accupakket geladen is, dus ondersteunt in de aandrijving, is er niets aan de hand.

De elektromotor levert 44 kW en 170 Nm. De 170 Newtonmeter aan trekkracht is, elektromotor eigen, bovendien direct beschikbaar. Dat levert een gecombineerd vermogen op van 121 kW en een trekkracht van 317 Nm.

Het is theoretisch mogelijk dat het accupakket na een lange klim geen ondersteuning meer levert. In dat geval moeten de auto het doen met alleen de benzinemotor. Met 1300 kg wordt het dan krap op een steile helling, zeg meer dan 12%. Of en hoe snel het accupakket leegraakt kunnen wij niet zeggen. Kia zegt daarover:

"Als er langdurig in de bergen gereden wordt en de situatie doet zich voor dat het accupakket leeg raakt (let wel; vanwege beveiliging raakt het accupakket niet 100% leeg), dan wordt de beklimming op de brandstofmotor alleen voortgezet. Het accupakket wordt weer door de brandstofmotor opgeladen, wanneer de beklimming eindigt en er een nagenoeg vlakke weg (hoogstens een lichte helling) wordt bereden. Indien er tijdens een klim wordt geremd, wordt het accupakket op dat moment ook bijgeladen door regeneratief remmen. Er is geen mogelijkheid om exacte waardes te benoemen, daar dit van te veel variabelen afhankelijk is. Denk hierbij aan de belading van de auto, de buitentemperatuur, de laadstatus van de accu op dat moment, het rijgedrag van de bestuurder, diverse hellingshoeken in de klim, etc."***

Reactie van sluimer:

Dank u wel