Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

pk's of koppelvermogen

Vraag gesteld door Zeehond op 2 juni 2017

Ik wil een andere auto kopen, maar hij moet wel genoeg vermogen hebben om in de bergen te rijden. Bij de garage's word gezegd dat een 1.0 en een 1.2 dit makkelijk aan kan. Waar moeten wij naar kijken naar de pk's of het koppelvermogen? Ik heb nu een Toyota Auris hybride. Ik wil graag een onafhankelijk antwoord, de garage wil natuurlijk graag een auto verkopen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vermogen en koppel van een motor. Beide zijn voor de prestaties van de auto van belang.

Een hoog koppel (trekkracht, uitgedrukt in Newtonmeter, Nm) is een indicatie dat de motor krachtig is. Als het maximum koppel bij een laag toerental al beschikbaar is, dan spreken we van een soepele motor met veel kracht 'onderin'. Vermogen wordt aangegeven in kiloWatt (kW) of nog in de ouderwetse pk's, wat al tijden niet meer een officiële eenheid is, maar nog steeds voortleeft.

Een vergelijking die ik wel eens gebruik om koppel en vermogen te duiden is die met de trappers van een fiets. Het koppel is dan de maximale kracht die de fietser via het pedaal op de trapas kan uitoefenen. Vermogen is koppel met de factor tijd er in. Hoe vaker per tijdseenheid (sneller) de fietser de trappers met die kracht kan ronddraaien, des te hoger het vermogen.

Met een hoog koppel kan een auto dus goed de berg op komen, (of een tractor goed ploegen) maar met alleen koppel zijn we er niet, de auto moet bergopwaarts ook een bepaalde snelheid kunnen halen.

Met alle op dit moment verkrijgbare nieuwe auto's kunt u (ook beladen) prima in de bergen rijden. Lichtere motoren zullen daarvoor wel in de toeren gehouden moeten worden om het vermogen te leveren dat nodig is. Sterkere motoren leveren de benodigde energie al bij een lager toerental, en bieden meer comfort.

Of een 1.0 of 1.2 dat gemakkelijk kan hangt af van wélke 1.0 of 1.2 en in welke auto die ligt, met name qua gewicht. Uw informatie is te summier om daar verder in te adviseren. Misschien kunt u dat nog aangeven in dit topic?



***

Reactie van Zeehond:

Opel corsa 1.0 turbo 66kw 90pk beide tussen de 1163 t/m 1237kg Opel corsa 1.0 turbo 58kw 115pk Peugeot 208 allure 1.2 pure tech 81kw 110pk 1045kg Peugot 308 blue lion 1.2 pure tech 81kw 110pk 1055 Toyota yaris 1.5 82kw 111 pk 1120 en 1140kg Totota yaris hybride 1.5 74kw 100pk 1165 en 1175kg Naar deze auto's hebben we tot nu toe bekeken.



***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Dank voor de informatie. Met alle genoemde auto's kunt u probleemloos de bergen in. Met de Toyota's zult u wel meer toeren moeten maken wegens het ontbreken van een turbo. Daardoor moet de motor meer toeren maken om veel trekkracht te genereren. Bij de hybride Yaris gaat dat met zijn automaat vanzelf, dat zal de auto dan ook gretig doen.