Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ook remlichten aan de voorkant van de auto?

Vraag gesteld door Jean Surplus op 22 oktober 2016

Waarom wordt er niets gedaan aan de voorkant van een auto die gaat afremmen. Dit zou heel goed van pas komen bij situaties als voorrang. Vooral op de fiets kun je dan goed zien of een auto van plan is te remmen. Ook in files op de snelweg is het handig als je in je spiegel ziet of de achteropkomende auto van plan is te remmen. Wel zo makkelijk.Kun je nog een vluchtweg zoeken. Ik zie geen bezwaren, het is in ieder geval een beter idee dan die meesturende lichten want op een rotonde weet je niet of de auto afslaat of niet !!! De kleur van de lichten aan de voorkant zou blauw kunnen zijn.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het idee van een remlicht aan de voorkant is al vaker geopperd. Op zich is het geen slecht idee om te weten of een aankomende auto aan het remmen is of niet. In 2003 is er in België een proef geweest. Blijkbaar is daar geen positief resultaat uitgekomen.
Een nadeel dat wordt nog genoemd is dat het remlicht aan de voorkant juist verwarring oplevert, zoals verkeersdeskundige Johan Demol opmerkt.
Dergelijke aanpassingen (zoals nu bij dagrijverlichting) worden altijd gefaseerd ingevoerd; alleen op nieuwe auto's. Onduidelijkheid blijft er dan ook als de ene auto wel een vierde remlicht heeft, en de andere niet.***

Reactie van Henny Tiemens:

Heel veel verkeersregels zijn in ons drukke verkeer verouderd en achterhaald. Als je écht iets wilt verbeteren, dan moet je er vol voor gaan. Zelf dacht ik aan groene lichtjes. Dat kan toch niet verwarrend zijn? In ieder geval natuurlijk niet rood.***

Reactie van Renaat 71:

Het is toch vreemd, nu er elke dag meer en meer auto's bij komen. En wij als overige weggebruikers (fietsers en wandelaars) steeds meer zijn aangewezen op het vertrouwen dat de automobilist je gezien heeft en daar op anticipeert. Een vierde rode remlicht aan de voorzijde van de auto zou echt welkom zijn. Steekt een stuk prettiger over.
Wat wel een slechte ontwikkeling is zijn die mee schijnende lampen voor auto's die een bocht inzetten. Voor de automobilist ideaal, maar voor fietsers ed. een ramp. Je denkt de auto gaat eraf, maar helaas hij gaat toch rechtdoor.
Wat ook beroerd is, is de zogenaamde dagrijverlichting. Bestuurders worden hierdoor zo lui, dat ze als gevolg 's avonds ook de dimverlichting niet handmatig bijzetten. Waardoor de achterzijde van de auto niet verlicht is.