Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een luchtfilter ook vervangen worden zodra motor meer gaat verbruiken? Waarom zou het met beurt (preventief) moeten zijn? Anders schade?

Vraag gesteld door JohnMichielsen op 7 februari 2017

Zie vraag.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een luchtfilter altijd preventief vervangen moet worden.

Nier per se. De voorgeschreven vervangingstermijn is in de meeste gevallen leeftijd en kilometer gebonden, afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Het zou best kunnen dat de monteur bij groot onderhoud een luchtfilter demonteert die er nog fris en schoon uitziet. Misschien dat er relatief niet veel met de auto wordt gereden en daarom een filter weinig vuil is tegengekomen. In zo'n geval zou zou het filter makkelijk nog een rondje mee kunnen.

In de meeste gevallen wordt dit niet gedaan omdat men wellicht strikt het voorgeschreven onderhoud volgt én er simpelweg omzet gedraaid moet worden. Ik zou het brandstof verbruik niet als indicatie gebruiken. De vervuiling met als gevolg een hoger brandstofverbruik is een geleidelijk proces en een ernstig vervuild filter zou mogelijk het gasklephuis kunnen vervuilen. De noodzaak van een nieuw filter zou ik dan meer laten afhangen van een simpele visuele controle.