Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Homologatie van mijn autobanden

Vraag gesteld door Japio-BMW op 8 augustus 2017

Geachte Experts,
Na bijna 5 jaar is mijn BMW3 xDrive 20i aan een bandenwissel toe, de banden "Pirelli Sinturatio P7 Runflat 225/60 R17 99V velg 2EB styling 305". Al 35 jaar ongeacht de auto zit mijn bandenwissel en vervanging bij Profile. Ik begrijp best dat mijn BMW dealer graag deze wissel wil uitvoeren, maar financieel is Profile aantrekkelijker.
Nu werd ik gewezen op het belang van HOMOLOGATIE voor mijn banden (gelijkheid), daar zou niet iedere banden leverancier aan kunnen voldoen. Ik heb in al die jaren nog nooit iets over gehoord ! Het zou vooral te maken hebben met AWD, Als er banden gemonteerd zouden worden die hier niet aan voldoen zou ik problemen krijgen met mij 4-wiel aandrijving. Ik heb 18 jaar Subaru Forester gereden ook 4-wiel drive, daar ben ik toen nooit op gewezen. Bij slijtage van je bestaande banden heb je toch ook geen homologatie meer. Het zou eventueel ook gevolgen kunnen hebben voor mijn mobiliteit-service. Ik zou je bij mijn auto nooit de wisseling van voor naar achter mogen toepassen. Wie kam mij een antwoord geven op deze vragen ?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

BMW gebruikt, voor auto's die geleverd zijn op Run Flat banden, vaak "merkspecifieke" banden. Merkspecifieke banden zijn vaak speciale uitvoeringen die op bestelling van de autofabrikant gemaakt worden door een banden fabrikant voor de 1e montage. Zo kan een autofabrikant bepaalde eigenschappen die hij wenst van een band iets laten uitlichten (bijvoorbeeld zuiniger). Daarnaast kan hij hiermee een verdergaande afstemming tussen auto en band bereiken. Bij BMW zijn merkspecifieke banden vaak te herkennen aan een *. Er bestaat dus een Pirelli Cinturato P7* RFT (de BMW merkspecifieke uitvoering) en een Pirelli Cinturato P7 RFT (de universele uitvoering).

Wij vermoeden dat uw dealer met het woord homologatie wilde wijzen op merkspecifieke banden, speciaal ontwikkeld voor uw auto. Omdat de universele en merkspecifieke uitvoering (ondanks dezelfde naam) kunnen verschillen is het belangrijk dat u 4 dezelfde banden monteert. Dat kunnen ofwel 4 universele zijn ofwel 4 merkspecifieke.

Met betrekking tot mogelijke problemen bij een combinatie. Het zou kunnen dat bijvoorbeeld de merkspecifieke sneller slijten, dan zou je kunnen eindigen met (heel) verschillende profieldieptes en dus een verschillende afrolomtrek. Dit zou bij een 4WD auto tot problemen kunnen leiden. Het moet dan overigens wel om een aanzienlijk verschil in profieldiepte gaan.
Wij zouden de combinatie van universele en merkspecifieke met name niet adviseren omdat er verschil in grip kan zijn, dat zou (met name in noodsituaties) tot een onvoorspelbaar weggedrag kunnen leiden.

Samengevat, het is belangrijk dat u 4 dezelfde banden monteert. Lastig hierbij is dat er voor diverse merken (waaronder BMW) verschillende uitvoeringen bestaan (met dezelfde naam) die nauwelijks te onderscheiden zijn maar wel degelijk kunnen verschillen. Wat we vaak zien is dat merkspecifieke banden niet meer worden doorontwikkeld. Ze zijn éénmaal ontwikkeld op speciale bestelling en daarna stopt het. Normale banden worden gedurende hun levensduur vaak nog doorontwikkeld. Hierdoor zouden eventuele verschillen groter kunnen worden.

Merkspecifieke banden hoeven niet speciaal door de (BMW) dealer geleverd te worden. Doorgaans kunnen ook bandenspecialisten ze gewoon leveren.***

Reactie van Japio-BMW:

Dank voor het duidelijke antwoord, het mag duidelijk zijn dat ik alle
vier de banden gelijk laat wisselen dit mede van wegen mijn 4WD. Ondanks dat rest mij nog één vraag, mijn profiel is LV2,1 RV2,3 LA3,0 en RA3,1 en voldoet nog aan de wettelijke norm. Mijn garage
vindt dat ik de banden nu moet wisselen i.v.b. met het verschil in afrolomtrek in combinatie met 4WD. Het is mijn bedoeling dit eind oktober te doen als mijn winterbanden gemonteerd worden. Mijn vakantie is achter de rug dus zal de komende twee maanden niet meer dan 1500 km rijden. Roep ik problemen af of is dit verantwoord.***

Reactie van Menno Neeteson:

Bij deze kleine verschillen zijn er absoluut geen problemen te verwachten.***

Reactie van Japio-BMW:

Menno Neeteson,

Bedankt voor het antwoord, ga nu met een gerusthart naar mijn bandenwissel. Uiteraard eerst mijn winterbanden en dan nieuwe zomerbanden bestellen voor het voorjaar 2018.
Bedankt.

Japio BMW