Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wat kan een kind doen als de bestuurder een hart aanval krijgt

Vraag gesteld door gerardkooijmans op 9 november 2017

dit is een vraag die gesteld wordt door meerdere kinderen in de klas van een basis school.
hoe kan een kind het beste ingrijpen in een auto als de bestuurder onwel wordt of een infarct krijgt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat een kind kan ondernemen wanneer de bestuurder een hartaanval krijgt of onwel raakt.

Het beste is dat een kind in de gordel blijft zitten en feitelijk niets onderneemt. De auto is voorzien van een kooiconstructie, gordelspanners en verschillende airbags en is de bescherming van een inzittende er vooral bij gebaat wanneer je gewoon blijft zitten waar je zit.

Gelukkig neemt de veiligheid van auto's zo'n vaart dat sommige auto's in staat zijn een dergelijke situatie te signaleren. In eerste instantie wordt de bestuurder nog gewaarschuwd maar wanneer deze dan nog altijd niet reageert, zal de auto met de waarschuwingslampen aan langzaam slingerend tot stilstand komen op de eigen rijstrook, om óók hiermee andere bestuurders te waarschuwen. Vervolgens legt de auto zelf contact met 112 en geeft de locatie van de auto door. De ANWB heeft zich sterk gemaakt voor een snelle invoering van e-Call, het automatische 112-noodsysteem in de auto. Met succes. In alle nieuwe auto’s vanaf voorjaar 2018 wordt dit oproepsysteem verplicht ingebouwd.

Er is dus geen handleiding voor inzittenden wanneer de bestuurder wordt getroffen door een hartinfarct. Soms weet iemand toch in te grijpen in een dergelijke noodsituatie maar er bestaat geen bepaalde procedure. Ook dus niet voor kinderen. Gelukkig dat er steeds meer auto's op de markt verschijnen die in staat zijn zelfstandig kunnen ingrijpen.