Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen achteras van de auto

Vraag gesteld door leobies op 13 januari 2017

De auto is in onderhoud bij de KIA garage al vanaf zijn geboorte. Bij de vorige onderhoudsbeurt is geconstateerd dat de linker achterband tegen de benzinetank aan schuurt. Blijkbaar is dat met de APK keuring niet geconstateerd.

Ze hebben een nieuw lager geplaatst maar daarmee is het niet verholpen. Nu willen ze eventueel iets met het rechterachterwiel doen. Helpt dat niet dan moet er een nieuw achteras geplaatst worden.

KIA heeft toch 7 jaar garantie. Valt dat hier onder? Is het "normaal" dat een achteras vervangen moet worden?

lidnummer 106024809

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het normaal is dat door een verkeerde wielstand een achteras vervangen moet worden.

Incidenteel komt het weleens voor dat door verkeerde en onregelmatige bandenslijtage blijkt dat er sprake is van een verkeerde wielstand. Gezien de nagenoeg géén beschikbare stelmogelijkheden van de achteras is een nieuwe as dan vaak onvermijdelijk. Zoals gezegd komt dat héél soms weleens voor en is dan vaak tijdelijk merk en type gebonden. Alsof er serie kromme assen zijn aangeleverd.

Bij Kia kennen we dit verschijnsel niet en is het aanlopen van het wiel wel een extreem verschijnsel. Wanneer er duidelijk sprake is van géén externe oorzaak (b.v. aanrijding/obstakel), moet dit onder de garantie vallen. Ik kan me voorstellen dat de garage op onderzoek gaat waarom het wiel er zo scheef onder staat. Maar wanneer er géén aantoonbare reden is om naar de berijder met beschuldigende vinger te wijzen, zal dit kosteloos hersteld moeten worden.