Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bougies vervangen

Vraag gesteld door gerard cornelis op 6 oktober 2016

Wanneer moeten mijn bougies vervangen worden? Volgens het boekje bij 90.000 kilometer. Maar moet dat ook een aantal jaren bijvoorbeeld na 3 of 4 jaar. Hij is van 2010 met 73.000 km. Het is een Seat Altea kenteken 45-KXV-6

Nog nooit bougies vervangen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de vervangingstermijn van bougies.

Vervangingstermijn bougies
Voor deze Altea wordt inderdaad 90.000 km voorgeschreven óf bij 6 jaar. De onderhoudswerkzaamheden zijn dus niet alléén kilometers gerelateerd. Ook de leeftijd speelt een rol. Eigenlijk op basis wat het eerst bereikt wordt. Dit jaar is uw Altea dus aan een setje bougies toe, ondanks dat de teller nog niet op 90.000 km staat.

 


***

 

 

 

Reactie van gerard cornelis:
Oei...In onze vakantie heb ik problemen gehad en is mijn motor kapot. Iets met de bougies (verbranding ) geen compressie meer in 2 cylinders. Moet een gereviseerde motor in €4900. In maart een grote beurt gehad en de dealer heeft niets over de bougies gezegd. Ik heb het gevraagd en hij vertelde dat dit pas bij 90000 km. moet gebeuren.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Het betreft hier een fikse motorschade waarvan ik niet direct de bougies als hoofdschuldige durf aan te wijzen.

Dat op papier de bougies een paar maanden geleden vervangen hadden moeten worden levert niet naar verwachting deze fikse motorschade op. Het is dus belangrijk dat oorzaak en gevolg wordt onderzocht. Natuurlijk kunnen de bougies mede in verband gebracht worden, maar dan meer als gevolg van een ander gebrek. De motor zou vanwege deze schade écht nader onderzocht moeten worden om dit defect bloot te leggen.