Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen wanneer reparatiekosten om APK te krijgen hoog zijn bij een auto van 20 jaar?

Vraag gesteld door Anita2 op 17 augustus 2016

De auto moet over 2 weken gekeurd zijn. Hij is nu afgekeurd vanwege dure reparaties. Ik overweeg een andere auto aan te schaffen, maar heb nog maar 2 weken en totaal geen ervaring met kopen/verkopen.
Nu las ik bij de RDW over schorsingsmogelijkheid en zou de auto dan voorlopig op mijn oprit kunnen parkeren. Maar wat dan te doen en vooral als ik een nieuwe auto heb? Moet ik dan toch voor reparatie gaan van de auto om de APK te verkrijgen om weer de weg op te kunnen?
Is er ergens een boekje verkrijgbaar over kopen/verkopen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft hoge APK kosten aan uw 20 jaar oude auto.

Schorsen tegen betaling is natuurlijk een mogelijkheid maar wanneer u de auto toch wilt wegdoen zou u ook een op- of inkoper kunnen benaderen. Ook zonder een geldige APK of bij afkeur kan zo'n auto via een opkoper verkocht worden. Dat kan gewoon bij u thuis maar let wel op dat u een vrijwaringsbewijs ontvangt. Auto inkopers vindt u vrij eenvoudig op internet. Dan bent u formeel niet meer de eigenaar en wordt de Motorruituigenbelasting stopgezet en kunt u ook de verzekering beëindigen. Een 20 jaar oude auto zal alleen niet veel meer opbrengen maar vóór het verstrijken van de APK vervaldatum moet u relatief eenvoudig wel van de auto af kunnen.

Verder vindt op onze website veel info over de aankoop van een auto. Maar mocht u nog heel specifieke vragen hebben, schroom niet deze via dit platform te stellen.