Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zelf je banden wisselen: stappenplan

Het moet twee keer per jaar gebeuren: je banden wisselen. In het voorjaar van winter- naar zomerbanden en in het najaar andersom. Dit kan je laten doen bij de garage, maar als je geld wilt besparen én een beetje handig bent, dan kun je het ook zelf met het stappenplan van de Wegenwacht.

Banden wisselen = wielen wisselen

Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten dat je banden alleen zelf kunt wisselen als ze al op een velg gemonteerd zijn. In de volksmond hebben we het over banden wisselen, maar eigenlijk is het wielen wisselen (want: band + velg = wiel).

Stappenplan voor banden wisselen

Ga je zelf je banden wisselen? Zo pak je het aan:

  1. Parkeer je auto op een vlakke ondergrond, trek de handrem aan en zet je auto in de eerste versnelling (of in ‘P’ bij een automaat).
  2. Gebruik een kruissleutel om de wielmoeren alvast een beetje los te draaien, maar verwijder ze nog niet volledig. 
  3. Gebruik een krik om je auto op te krikken. In het instructieboekje van je auto staat wat het juiste krikpunt voor jouw auto is.
  4. Draai de wielmoeren nu helemaal los. 
  5. Verwijder de huidige wielen en monteer de wielen met de gewenste banden. Zorg ervoor dat je de juiste wielen op de juiste plek monteert, want veel banden zijn draairichting gebonden. De juiste draairichting wordt aangegeven op de zijkant van de band. Staat er 'outside' op je band? Dan zijn je banden niet draairichting gebonden.
  6. Draai de wielmoeren weer vast, eerst allemaal een beetje, daarna stevig aandraaien.
  7. Laat de auto weer voorzichtig zakken met behulp van de krik totdat de banden de grond raken.
  8. Trek de bouten na, bij voorkeur met een momentsleutel en het voorgeschreven aanhaalmoment. Het aanhaalmoment kan je achterhalen via de dealer of via deze website.
  9. Draai de bouten na ongeveer 100 kilometer rijden nog een keer aan om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten.

Tip: check bij het banden wisselen ook altijd de bandenspanning, het liefst nog voor de montage. 

Bij twijfel: niet zelf doen

Het is belangrijk dat banden wisselen op de juiste manier gebeurt. Als je twijfelt, laat het wisselen dan over aan een professionele monteur. Dat kost een paar tientjes, maar dan weet je zeker dat je veilig de weg op kan. Je kunt je banden dan ook direct op laten slaan, zodat je er thuis niet mee hoeft te zeulen. Als ANWB-lid krijg je ledenvoordeel op een bandenwissel bij Kwikfit.

Of word nu ANWB-lid

Tips voor het opslaan van banden

Als je banden niet in gebruik zijn, is het belangrijk om ze op de juiste manier op te slaan. Zo verleng je de levensduur.

Het belang van banden wisselen

Zomer- en winterbanden hebben andere eigenschappen, waardoor ze zorgen voor een betere rijveiligheid in bepaalde omstandigheden. Zo heeft een winterband bij hogere temperaturen juist nadelen - hij slijt bijvoorbeeld harder. Andersom heeft een zomerband in de winter veel te weinig grip bij besneeuwde en gladde wegen. Kortom: banden wisselen is dus belangrijk voor de rijveiligheid. 

Wanneer moet je je banden wisselen?

Het optimale moment om banden te wisselen is afhankelijk van het weer, maar over het algemeen zijn dit de richtlijnen:

Wisselen van winterbanden naar zomerbanden

Als in het voorjaar de temperaturen overdag weer in de dubbele cijfers komen en ook in de nacht de vorst uitblijft.

Wisselen van zomerbanden naar winterbanden

Dit doe je in het najaar als de temperaturen gaan dalen. Vanaf dat moment wordt de kans op vorst aan de grond of ook wel sneeuw groter en is het aan te raden om op winterbanden te rijden. 

Ezelsbruggetje

Als ezelsbruggetje kun je de paasvakantie aanhouden als de periode om naar zomerbanden te wisselen en de herfstvakantie om weer naar winterbanden te gaan. Of de ingang van de winter- en de zomertijd, ook makkelijk te koppelen aan de winter- en zomerbanden.

Nieuwe banden nodig?

Zijn je huidige winterbanden toe aan vervanging? De ANWB test ieder jaar verschillende winterbanden, zodat jij makkelijk een goede band kunt kiezen.

Geen zin in gewissel?

Als je banden wisselen teveel gedoe vindt, dan kun je ook kiezen voor allseasonbanden. Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband waarmee je in Nederland jaarrond kunt rijden. Maak je weinig kilometers en ga je niet met je auto naar het buitenland in de winterperiode, dan kan dit voor jou een prima keuze zijn.

Maar let op: allseasonbanden hebben wel bepaalde tekortkomingen ten opzichte van winterbanden. De veiligste combinatie is en blijft daarom winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Beter géén dan twee winterbanden

Er wordt soms gedacht dat je winterbanden alleen op de aangedreven wielen hoeft te bevestigen. Doe dit niet, want dit is ronduit onveilig! Twee sets verschillende banden met verschillende eigenschappen leveren een onvoorspelbaar rijgedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen. Dus onthoud: beter géén winterbanden dan maar twee winterbanden.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.