Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is voorkomen van roestvorming op de remschijven mogelijk?

Vraag gesteld door Baarte Bosma op 30 augustus 2016

Daihatsu Sirion 2 ongeveer 9 jaar oud. Dit jaar de schijven voor de tweede keer vervangen. Auto staat vaak enkele maanden per jaar stil. Helpt het als ik hem in die periode in een garage ofzo zet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe remschijven roestvrij gehouden kunnen worden.

Remschijven ontvankelijk voor roestvorming
Voor auto's die maar incidenteel of voornamelijk voor korte ritjes worden ingezet zijn remschijven erg ontvankelijk voor roestvorming. Zeker wanneer de auto in weer en wind aan de stoeprand staat. De remschijven worden voor vocht en vuil nauwelijks beschermd en wanneer corrosie eenmaal in het materiaal zit, hou je het proces eigenlijk niet meer tegen. Uw gebruik is eigenlijk typerend voor dit verschijnsel.

Flink remmen
Voor mensen die veelvuldig alleen maar korte ritjes maken is mijn advies bij gelegenheid de remmen wat steviger aan te spreken. Zo nu en dan even flink remmen geeft de remblokken de gelegenheid een oppervlakkig laagje roest op de schijven er af te poetsen.

Overdekte stalling 
In uw geval gaat het om 'n paar maanden dat de auto werkeloos geparkeerd staat. Eigenlijk funest voor de remschijven wanneer weer en wind vrij spel heeft. Een overdekte stalling is dé oplossing. Zeker wanneer deze ruimte droog en zelfs verwarmd is. Hopelijk houdt u bij langere stilstand ook rekening met wat harder opgepompte banden en een volle tank brandstof om veroudering zo veel mogelijk tegen te gaan. En de accu zou bij voorkeur wel aan een druppellader moeten om in conditie te houden.