Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het te beladen gewicht vd aanhanger inclusief of exclusief lading in auto.

Vraag gesteld door Harry C op 12 augustus 2018

Ik wil eind van de week wat stenen op gaan halen met mijn auto en een aanhanger. Volgens mijn kentekenbewijs mag ik 750 ongeremd en 1000kg geremd trekken.

Ik vroeg me af of ik, als ik mijn aanhanger maximaal belaad, of ik dan in de auto ook nog extra stenen mag leggen. Ik heb een 7-persoons auto. Een amerikaan, zelf rijd ik alleen die dag.

Zou ik achter in de auto ook nog ongeveer 500kg aan stenen kunnen/mogen leggen om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de ruimte? (500kg is dan gelijk aan ongeveer 5 stevige amerikanen als passagier zo zat ik te denken).

Om het nog op een andere manier te formuleren:
Stel dat mijn auto vol zit met 6 passagiers en ikzelf als bestuurder, geld ook dan dat ik mijn aanhanger nog met 750-1000kg mag beladen of word dit gewicht dan minder?

Alvast bedankt, Harry.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het maximale laadvermogen.

U mag de aanhanger maximaal beladen en u mag uw auto óók maximaal beladen. Ook wanneer uw auto vol zit met 6 passagiers mag u nog altijd de aanhanger geremd of ongeremd maximaal beladen. Mits''Maximum massa samenstel'' maar niet wordt overschreden. Maar dat is in de meeste gevallen de som van Toegestane max. massa voertuig + maximale Aanhangwagen massa geremd (wat de auto dus mag trekken). Dus voor het beschikbare laadvermogen van uw auto is er geen onderscheid of dit mensen of stenen zijn.