Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is als wielmaat op de Kia Niro ExecutiveLine i.p.v. 18 ook 16 inch technisch gezien acceptabel, met het oog op het lagere brandstofverbruik?

Vraag gesteld door vGP op 28 februari 2017

De Kia Niro ExecutiveLine wordt af fabriek geleverd met een wielmaat van 18 inch.
Het bijbehorend benzineverbruik zoals aangegeven in de technische gegevens bedraagt 4,4 liter/100 km (gecombineerd). Het verbruik bij een wielmaat van 16 inch is (idealiter natuurlijk) 0,6 l/km lager (3,8 l/100 km). Bovendien is de wegligging/verwerking van kleine oneffenheden iets minder stug en vallen de banden in een courantere (lees: goedkopere) klasse.
Is het technisch verantwoord (met het oog op bijv. aandrijflijn, stuur- en remgedrag) de ExecutiveLine met deze wielmaat te laten afleveren? De 16 inch wielmaat wordt immers probleemloos in de even grote en vergelijkbaar gemotoriseerde Niro-uitvoeringen t/m de BusinessLine gehanteerd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een kleinere wiel- en bandenmaat mogelijk is voor de Kia Niro.

De Niro kent twee wiel/band varianten; 205/60/16 en de op uw auto geleverde 225/45/18. Wat afrolomtrek betreft zijn de verschillen te verwaarlozen en op zich ook logisch, omdat beide maten ook af-fabriek gemonteerd worden. U kunt dus gerust voor de kleinere variant kiezen met inderdaad de verwachting dat de hogere wang méér comfort geeft. Een smallere band biedt weliswaar minder grip op een droog en schoon wegdek maar is weer in het voordeel bij nat of glad weer. Minder afrolweerstand kan inderdaad een positief effect hebben op het brandstofverbruik.

U heeft wat mij betreft voor u voldoende relevante redenen om voor de smallere variant te kiezen en blijft deze ingreep keurig binnen de door de fabrikant bedachte rijeigenschappen en specificaties.