Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruikte winterbanden onder lease auto

Vraag gesteld door Peter Alexander op 17 december 2015

Ik rij in een lease-auto als ZZP'er. Ik heb een full operationeel contract inclusief zomer-, en winter-,banden.

In oktober wilde ik de banden verwisselen, dit kon niet eerder dab begin november, echter de twee voorbanden moesten worden vervangen. Volvo Car lease wilde deze niet vervangen door nieuwe, zij hebben blijkbaar een gebruikte banden.

Vorige week zijn er twee nieuwe voorbanden gemonteerd. De Pirelli bande voor zijn vervangen door gebruikte Vredestein banden. Te oordelen naar de code aanduidingen ook nog van een verschillende fabricage serie.

Moet ik dit accepteren, de lease termijn loopt af begin maart 2017, dus ik moet hier nog 2 winter mee rijden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij de winterbandenwissel heeft de leasemaatschappij opgedragen twee gebruikte banden te monteren.

Formeel zijn twee sets winterbanden van verschillende merken geen probleem. Uiteraard krijgen vier identieke banden de voorkeur maar tegen deze keuze kunt u niet veel inbrengen. Mits er wel sprake is van van overeenkomstige specificaties zoals maatvoering, snelheidscodering en loadindex. Wanneer dit echter het geval is en het gebruikte setje heeft tenminste 4 mm profiel, is dit een keuze geweest ''met de hand op de knip''. Wellicht met de hoop dat u de rit nog weet uit te zingen met deze winterbanden gedurende dit leasetermijn.

Er zit dus niets anders op dit dan te accepteren. Uiteindelijk is deze keuze de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij en is er als het goed is géén nadeel voor de verkeersveiligheid.