Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duitse Lease Auto + Nederlandse caravan. Hoe krijg ik een groene kaart / WA dekking voor de caravan.

Vraag gesteld door pim van dam op 3 april 2017

Duitse werkgever verstrekt auto met verzekering alleen voor de auto. Als ik met die auto een caravan ga trekken is die waarschijnlijk niet WA verzekerd. Hoe en waar krijg ik dat probleem opgelost.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U gaat een Nederlandse caravan met een Duitse leaseauto trekken. U wilt weten hoe en waar u de caravan WA kan verzekeren.

Een caravan is slechts gedeeltelijk via uw autoverzekering verzekerd. Uw caravan is alleen meeverzekerd op uw autoverzekering als deze is aangekoppeld aan uw auto voor schade die u daarmee bij een ander veroorzaakt (WA). Is de caravan niet aangekoppeld? Dan loopt de WA dekking via uw aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan de caravan zelf of de spullen in de caravan zijn niet verzekerd via uw autoverzekering, hiervoor kun je een Caravanverzekering afsluiten.

Voor informatie over het verzekeren van een caravan die getrokken wordt door een niet Nederlandse auto kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar.***

Reactie van pim van dam:

Inmiddels heb ik zelf uitgevonden dat in Duitsland sinds 2002 caravans niet meer onder de WA van de auto vallen. Caravans moeten separaat WA en Kasko verzekerd worden. Is mijn vraag waar dus niet beantwopord. Statistisch is vastgesteld dat de meeste schade gevallen met caravans gebeuren zonder dat deze aangekoppeld zijn. Er zijn grensgevallen b.v. waarbij door slingeren van het trekkend vaartuig de caravan een ongeluk veroorzaakt, dan ontstaat een discussie tussen de verzekeraars (auto/caravan) wie wat betaald.