Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wettelijk verplichte bandenspanningscontrole systeem

Vraag gesteld door bertenco op 1 april 2016

Op mijn nieuwe Hyundai Tucson zit een bandenspanningscontrolesysteem hetgeen wettelijk verplicht is. De meegeleverde velgen met winterbanden gemonteerd op de wagen bij aflevering heeft dit systeem niet. Ben ik nu wettelijk in overtreding en had mijn dealer deze set niet moeten voorzien van een dergelijk systeem

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het bandenspanning controlesysteem ofwel TPMS maakt inderdaad verplicht onderdeel uit van de typegoedkeuring. Bij het monteren van winterbanden en velgen moet dat formeel gehandhaafd blijven. In dit stadium merken we niet dat daar actief op gelet wordt. In Duitsland is men echter al veel langer gefixeerd op het handhaven van de typegoedkeuring en zijn afgelopen winter de eerste signalen van bezoekers die daarvoor ook daadwerkelijk zijn aangehouden gemeld.

De best stevige bedragen voor deze sensoren zijn nog weleens een belemmering voor deze toch noodzakelijke ingreep. Gelukkig is de aftermarket inmiddels zover universele sensoren te kunnen aanbieden voor een schappelijke prijs. Het advies is dus wél te investeren in deze sensoren, maar hopelijk ook voor een redelijke prijs.

Het is dus heel redelijk dat u uw dealer aanspreekt over de niet aangebrachte TPMS sensoren. Misschien met een goed bedoelde financiële verklaring maar formeel moet het systeem gehandhaafd blijven.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Ik heb uw bericht even verplaatst naar de oorspronkelijke vraag.

Uw antwoord is duidelijk, ik denk overigens dat met een APK de auto met de winterbanden zonder genoemd systeem zal worden afgekeurd, De dealer heeft de wagen trouwens afgeleverd met de winterbanden en zonder het controlesysteem.