Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oplossing gezocht voor APK en verzekering: auto met nederlands kenteken verblijft langdurig in Griekenland

Vraag gesteld door deboumas op 8 juni 2018

I.v.m. frequent verblijf in Griekenland wil ik een auto met Nederlands kenteken meenemen en daar achterlaten. Het ligt niet in de verwachting dat de auto weer terug komt naar Nederland. Voor het kopen van een auto met Grieks kenteken heb je een Grieks belastingnummer nodig. Dat is bijvoorbeeld noodzakelijk door bijvoorbeeld daar ook een koophuis te hebben. Dit speelt niet bij mij. Zolang niet nodig is het verstandig uit dit belastingsysteem weg te blijven. Enige optie is dan een auto uit Nederland mee nemen. Probleem is dat ik in Griekenland geen Nederlandse APK kan laten uitvoeren. Er bestaat wel een Griekse APK maar is voor de RdW niet rechtsgeldig. Optie is schorsing APK aan te vragen om te voorkomen dat ik een boete krijg omdat ik zonder APK zou gaan rondrijden. Op dat moment kan ik mijn auto niet meer verzekeren. Bestaat er een oplossing om toch een auto met Nederlands kenteken -voor een langdurige periode- mee te nemen incl. verzekeren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een oplossing om een Nederlands gekentekende auto in Griekenland permanent te gebruiken zonder terug te hoeven voor de verplichte APK.

Voor Spaanse overwinteraars is die APK mogelijkheid er in Spanje wel, maar dat is eigenlijk de enige uitzondering. In uw geval is terug naar Nederland voor de noodzakeleijk APK onvermijdelijk. Overigens heeft uw verzekeraar ongetwijfeld ook in de polisvoorwaarden staan dat een auto maar een beperkte periode aan één stuk in het buitenland mag verblijven. Een permanent verblijf buiten onze landsgrenzen is niet waar een verzekeraar zomaar mee instemt.

Eigenlijk past bij uw autobezit en gebruik in Griekenland alléén het Griekse kenteken. Ik begrijp dat daar niet uw voorkeur naar uitgaat. Maar legale alternatieven zijn er eigenlijk niet. Ik weet niet hoe prijzig een auto huren is daar ter plaatse. Misschien dat dát nog een optie is met misschien een aantrekkelijke deal voor een regematige huurder.***

Reactie van deboumas:

Dank voor het heldere antwoord. Ondanks eventuele deal autoverhuurder liggen de prijzen ver boven bezit eigen auto.