Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kapot na tanken Shell Express - Veldhoven

Vraag gesteld door vOostveen op 26 augustus 2016

Ik heb onlangs Fuelsave Diesel getankt bij een Shell Express in Veldhoven.
Hierna is mijn auto er mee opgehouden, en na een diagnose van de garage ben ik er achtergekomen dat er ijzervijlsel in het circuit terecht is gekomen. Iets wat blijkbaar vaker voorkomt bij het tanken van verkeerde brandstof. Echter heb ik gewoon een diesel, dus de fout ligt niet bij mij.

Nu las ik in een nieuwsbericht van februari 2016 dat er meerdere mensen gedupeerd zijn geraakt na het tanken bij een Shell Express pomp, waarbij Shell de brandstoffen had verwisseld. Zie: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/19-autos-tanken-verkeerde-brandstof-door-blunder-shell

Ik wil dus graag weten of er meerdere mensen in mijn omgeving problemen hebben gekregen na het tanken bij deze Shell Express in Veldhoven, of dat er gevallen bekend zijn bij de ANWB.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een diesel tankbeurt heeft uw auto het begeven met kennelijk sporen van ijzervijlsel in het brandstofsysteem.

Dit verschijnsel zou kunnen duiden op gebrek aan smering en de minste geringste bijmening van benzine zou dan de oorzaak kunnen zijn. Het is niet zo dat dit per definitie altijd de oorzaak is én altijd ontstaan na de laatste tankbeurt. Wanneer het betreffende station diesel heeft verkocht mét een bepaalde hoeveelheid benzine, zou dat uit een brandstofmonster na laboratorium onderzoek moeten blijken. De gevolgen van verkeerd getankte (diesel) brandstof is ook vaak een sluipend proces. De schade aan een brandstofpomp komt in veel gevallen pas in een veel later stadium tot uiting. Maar ook verontreinigde dieselbrandstof kan dit soort gevolgschade geven, vooral bij diesels die niet intensief gebruikt worden zoals campers. En een brandstofpomp en verstuivers zijn aan slijtage onderhevige componenten waar niet altijd een externe oorzaak de reden tot vervanging hoeft te zijn.

Verkeerd getankte brandstof door simpelweg het verkeerde vulpistool te pakken komt vaak voor. De Wegenwacht tapt gemiddeld zo'n miljoen liter verkeerd getankte brandstof af. Zeker bij een diesel is het dan belangrijk geen meter te rijden en zal de WW het brandstofsysteem spoelen. Heel incidenteel ligt de fout bij het tankstation zoals het voorbeeld in Wilnis waar diesel in de benzineopslag was gelost. De WW is daar inderdaad verschillende keren voor uitgerukt. Soortgelijke klachten kennen we van het betreffende station in Veldhoven niet. Maar misschien dat andere lezers iets herkennen in uw verhaal en dat ook via dit platform willen melden. Verder is het misschien zinvol de garage een brandstofmonster te laten afnemen zodat u dat voor eventueel vervolg onderzoek altijd achter de hand heeft.