Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratelend geluid

Vraag gesteld door Murat_ op 27 februari 2018

Goededag,

Ik hoop dat jullie kunnen aangeven wat het probleem kan zijn. Mijn auto maakt een ratelend/tikkend geluid en het lijkt erop dat de geluiden linksvoor én rechtsvoor, van de ramen of ventilatie komen. Het ratelgeluid begint vanaf ongeveer 50km p/u en wordt steeds harder wanneer ik ook harder rijd.

Zie mijn filmpje: https://youtu.be/pFNKI2FqpOs

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een ratelend geluid.

Het is lastig om middels het filmpje een diagnose te stellen. Het geluid is wel hoorbaar en lijkt uit de ventilatieopening te komen. Dan denk je toch aan iets kachel gerelateerd.

Ik weet niet of het geluid er ook inkomt wanneer u in een stilstaande situatie het toetental langzaam laat oplopen óf uitsluitend in een rijdende situatie. Misschien heeft het nog invloed wanneer u de kachelventilator aan zet of juist uit. Er zijn eigenlijk wat handelingen noodzakelijk om bepaalde oorzaken te kunnen uitsluiten.

Maar het lijkt er het meest op dat er iets los lig in hat kachelhuis dat resoneert richting de ventilatieopeningen. Misschien is er ooit iets via zo'n opening in de kachel gevallen. Maar nader onderzoek lijkt noodzakelijk.***

Reactie van Murat_:

Hartelijk dank voor uw reactie. Om antwoord te geven op uw vragen, het geluid komt enkel tijdens rijdende situatie en vanaf een bepaalde snelheid. Het lijkt niet gerelateerd te zijn aan het toerental. Ook heeft het geen invloed wanneer ik verwarming/ventilatie of airco aan- of uitzet.***

Reactie van Jos van der Drift:

Kunt u nog aangeven welk merk en type auto het betreft. Misschien is daar nog enige herkenning te vinden.***

Reactie van Murat_:

Renault Clio 1.5dci bj 2006***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik heb géén duidelijke aanwijzing kunnen vinden. Het is wat mij betreft echt een zoekplaatje. Ik kom nog wel een rammelend luchtfilterhuis tegen die heel dicht in de buurt komt van het schutbord. Ik zou me kunnen voorstellen dat een dergelijke resonantie uiteindelijk via de paravaan bij het kachelhuis terecht zou kunnen komen en doorklinkt richting ventilatieopeningen.