Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is goedkope OBD diagnose-apparatuur bruikbaar?

Vraag gesteld door Philipp op 12 februari 2016

Ik overweeg om voor dhz-gebruik een eenvoudig obd-diagnose-apparaat aan te schaffen. Zijn apparaten van ca 70 euro bruikbaar of kun je die beter niet kopen? Zijn deze apparaten ooit getest, en zo ja welke zou ik het beste kunnen kopen? Ik rijd in een Peugeot 307 diesel 2,0 Hdi, bouwjaar jan. 2005, km-stand 285.000. Aanleiding is een uitlaatgasstoring. Deze heb ik inmiddels verholpen, maar gezien de leeftijd van de auto verwacht ik een diagnose-apparaat wel vaker nodig te hebben.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een goedkope OBD-diagnosetester aan te schaffen.

Het is wel belangrijk te weten of wat bouwjaar auto betreft deze wel OBD ondersteunt. Bij een diesel is dit vanaf 2006 meestal zo maar het kan zijn dat deze Peugeot 307 van 2005 dit wél al ondersteunt.

Sommige testers lezen wel een auto uit, anderen weer niet. Dit heeft met uitlees protocollen te maken. Verder zou ik ook niet te veel verwachten van een tester van 70 euro. Een tester van 70 euro zal waarschijnlijk alleen de OBD codes uitlezen en livedata ondersteunen. Daarbij komt ook dat codes buiten P0000 tot P0999 eigen merk en type gebonden codes zijn die de tester waarschijnlijk ook niet kan vinden om bijvoorbeeld te wissen.

Diagnose apparatuur van 70 euro kan best wel voldoende zijn voor simpel uitlezen en storingen wissen, maar verder moet u er niet te veel van verwachten. Verder gaat het ook om de juiste interpretatie van de storing waar professionele garagebedrijven het vaak al moeilijk genoeg mee hebben. Aan een uitgelezen storing wordt niet altijd de juiste diagnose gehangen.

Wij kennen helaas geen test van dergelijke testers maar misschien dat een professioneel automaterialenbedrijf u een goed product kan aanbieden.