Naar artikel

Kan kapot gaan van een tussenlager in de aandrijflijn iets te maken hebben met de vervanging van de versnellingsbak

Vraag gesteld door pbijl16 op 16 augustus 2016

Versnellingsbak van onze Volvo V-50 ging kapot en werd gratis vervangen door Volvo (wegens zeer laag km stand van 36000 km) een paar maanden geleden. Na een aantal weken ontstond er weer een bijgeluidje en constateerde de garage dat het tussenlager van de aandrijf as vervangen diende te worden. Vraag is : kunnen deze gebeurtenissen in verband staan met elkaar. Garage wil coulance geven van 60 % op deze reparatie, maar ik stel mij op het standpunt dat als het een niet kapot gegaan was, het ander ook niet nodig geweest was. In afwachting van uw reactie, vriendelijke groet, P. Bijl Hellevoetsluis

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een defecte tussenaslager in verband gebracht kan worden met het vervangen van de versnellingsbak.

Als gevolg van een defect aan de versnellingsbak verwacht ik dat niet maar zou wel ontstaan kunnen zijn tijdens de werkzaamheden. Wanneer de versnellingsbak gedemonteerd moet worden zullen toch óók de aandrijfassen los moeten. Misschien dat er toen iets heeft plaatsgevonden waardoor het lager het heeft begeven.

Dat valt natuurlijk lastig aan te tonen maar niet onredelijk om aan een dergelijk verband te denken. Op basis van het coulance aanbod is het standpunt van de garage kennelijk dat de te verwachten levensduur van dit lager ongeveer 100.000 km is. Feitelijk erkent de dealer hiermee ook dat het onderdeel buitensporig vroeg defect is gegaan. Gezien de volledige vergoeding van de versnellingsbak lijkt mij het bedrijf best coulant en hoop ik dat dit percentage nog naar 75 procent opgetrokken kan worden. Dat zou wat mij betreft ook beter aansluiten op een redelijk te verwachten levensduur.