Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een fietsendrager gekocht Travel&Co die ik gebruik op een trekhaak voor alleen fietsen op een Toyota Aygo.

Vraag gesteld door Countrybob op 31 augustus 2015

Ik heb de indruk dat het fietsenrek teveel achterover helt. Dit geeft zeker met alle drempels die je tegenwoordig hebt problemen, doordat het rek dan soms de weg raakt. Ook het uitrijden van de parkeergarage moet heel voorzichtig door de knik die de auto maakt. De trekhaak met afneembare kogel is van het merk Bosal en is in de Toyota garage gemonteerd. Hoe kom ik erachter waar de fout zit? Kan ik naar een ANWB keuringsstation om dit te laten controleren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Formeel staat er voor de Aygo geen aanhangwagengewicht genoteerd en is dus ook niet zodanig als geschikt geacht. De gemonteerde trekhaak is dus hooguit voor een fietsdrager.
Dat neemt niet weg dat óók bij een fietsdrager met wellicht twee fietsen er nog altijd een fors gewicht op de kogel van de trekhaak staat. Daarbij komt ook nog dat de asbelasting bij het nemen van een drempel óók nog vele malen hoger wordt. Het laagste punt is dan wellicht zodanig dat de afstand tot het wegdek dan erg krap wordt. Met misschien wel in totaal 65-70 kg op de kogel zal de Aygo al van nature achterover hellen, en met de fietsdrager als verste punt is dat juist dáár het meest nadrukkelijk. Ik vrees dus dat dit verschijnsel niet zozeer met de drager te maken heeft maar meer de geschiktheid van de auto. Aan de montage van de fietsdrager valt weinig te veranderen. Bij gelegenheid zou u bij een van de keuringsstations altijd kunnen vragen er eens naar te kijken. Maar waarschijnlijk is dit een onvermijdelijke eigenschap van deze combinatie.