Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

draagcapaciteit trekhaak

Vraag gesteld door fiets60 op 16 maart 2018

Wij rijden een ford B max. Onze trekhaak heeft een draagcapaciteit van 50 kg. Het totaalgewicht van een nieuw aan te schaffen fietsendrager + het gewicht van 2 electrische fietsen komt uit op circa
65 kg. Is het verantwoord om onze fietsen op deze trekhaak te vervoeren? Hoe lossen we dit probleem op?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de voorgeschreven maximale kogeldruk en het overschrijden daarvan met twee fietsen en een fietsdrager op de trekhaak.

De maximum kogeldruk wordt door de fabrikant van de auto vastgesteld en mag wettelijk niet worden overschreden. Hoewel we vanuit de praktijk niet merken dat daar heel nadrukkelijk op gecontroleerd wordt, is het overschrijden van de kogeldruk niet toegestaan. Bovendien kan overschrijding van de kogeldruk verzekeringstechnisch in uw nadeel werken, als er een aantoonbaar verband is tussen het ongeval en de te hoge kogeldruk.

Het is niet zo dat we technische bezwaren zien en zal een trekhaak onder een dergelijk gewicht heus niet bezwijken. Maar u dient zich formeel te houden aan de letter van de wet en bent u feitelijk in overtreding. Een ''legale'' oplossing is er dus niet.