Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK trommel rem draait niet/onvoldoende

Vraag gesteld door IFR op 16 augustus 2016

Bij de apk keuring is mijn auto afgekeurd. Enige afkeuringspunt was trommel rem draait niet/onvoldoende vrij:actheras. Heb deze laten repareren bij een andere garage (was vastgeroest) dan keuringsstation. Vervolgens heb ik mijn auto weer aangeboden ter herkeuring bij een andere keuringsstation. Nu wordt gezegd dat beide achter remmen vervangen moeten worden. Vraag: kon bij de vorige garage bij een vastzittende trommel rem al worden gezien dat beide achter remmen vervangen moesten worden? Of kijkt elk keuringsstation anders naar een auto?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de APK.

Tijdens de keuring heeft de betreffende keurmeester vastgesteld dat een rem wat aanliep. Het wiel draaide dus niet voldoende vrij en is terecht een afkeurpunt of zoals het letterlijk in de keuringseisen wordt vermeld; ''Wielen die zijn voorzien van een trommelrem, moeten in onberemde toestand in beide richtingen kunnen draaien zonder dat de remvoering aanloopt''.

Het is niet de taak van de keurmeester vast te stellen wat de oorzaak daarvan is. U heeft vervolgens een ander bedrijf de oorzaak laten bekijken en was na het gangbaar maken het probleem opgelost. Ik neem aan dat men toen ook de trommel heeft gedemonteerd en ook de staat en conditie van de remschoenen beoordeeld. Waarom het 2e keuringsstation nu meldt dat de remschoenen vervangen moeten worden is op z'n minst merkwaardig. Het principe van de APK is echter dat de keurmeester alleen de keuringseisen naloopt en registreert wat de afkeur- en aandachtspunten zijn.

Misschien dat het 2e keuringsstation al dan niet op eigen initiatief op zoek gegaan is naar de oorzaak. Maar dan zou er nog altijd iets mis moeten zijn met de achter remmen, ondanks de ingreep van de garage en is het de vraag welk verhaal klopt. Maar de keuringseisen en de wijze van keuren is voor alle APK keurmeesters gelijk.