Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitstel vervangen distributieriem. Groor risico?

Vraag gesteld door Nomis op 14 maart 2016

Volgens voorschrift van Renault moet de distributieriem van mijn Mégane 1.6 16V uit 2006, na 5 jaar of 120.000km (wat het eerste komt) vervangen worden. In mei 2011 en 69000 km is de distributieriem voor de eerste keer vervangen, dus nu in mei 2016 bij 125000 km zou hij opnieuw vervangen moeten worden. Dan moet ook gelijk de waterpomp vervangen worden en kost zeker 600 à 700 euro. Nu wil ik eind van het jaar mijn auto inruilen en ik vind het dan nogal zonde om nog hoge kosten te maken, maar ik wil ook niet met pech komen te staan. Nu denk ik dat een half jaar uitstel niet zo'n probleem hoeft te zijn (zeker gezien de km-stand)of denken jullie dat ik dat risico beter niet kan nemen?
Is het een extra risico als de auto tijdens de zomervakantie een caravan trekt, of maakt dat niet uit voor de distributieriem?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoe groot het risico is als u het vervangen van de distributieriem uitstelt.

De fabrikant staat garant gedurende de voorgeschreven interval.

Niet uitsluitend de leeftijd van de riem is van belang maar ook de leeftijd en kilometers van de spanrollen en omdat de waterpomp onderdeel uitmaakt van de distributie de waterpomp.

Als er in de distributie iets mis gaat ontstaat er grote motorschade.

Aan het eind van het jaar zal de inruilprijs met een nieuwe distributieset en waterpomp hoger zijn, het te behalen voordeel om de vervanging uit te stellen wordt hierdoor kleiner.

Het advies is dan ook om het door de fabriek voorgeschreven onderhoud uit te laten voeren. Hierdoor houdt u de auto bedrijfszeker en beperkt u het risico op hoge reparatiekosten.