Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het normaal dat een Twingo de eerste kilometers na een koude start extra veel motorlawaai veroorzaakt?

Vraag gesteld door lrh op 25 oktober 2017

Tijdens een proefrit met een Twingo maakte de motor de eerste 3 of 4 kilometer erg veel lawaai. Geen kraken, piepen, ratelen of wat dan ook maar het "gewone" motorgeluid zoals gedurende de rest van de proefrit maar dan in het begin veel harder.
De verkoper verklaarde dit als volgt: het duurt even voordat de motorolie zich over de hele motor heeft verspreid en deze is in het begin dus niet voldoende gesmeerd. Het zou voor deze en meer auto's volstrekt normaal en onschadelijk zijn. Deze verklaring klinkt voor mij als volstrekte leek op het terrein van autotechniek weliswaar acceptabel maar ik heb dit in 35 jaar auto rijden nog nooit gehoord. Is dit inderdaad normaal voor een Twingo uit 2012 met ongeveer 59500 km op de teller? Of heb ik zojuist een auto gekocht met een serieus mankement????

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Twingo maakt volgens u de eerste kilometers meer motor lawaai dan daarna.

De verklaring van de garage vind ik niet logisch. De motor zal na het starten direct oliedruk opbouwen, om alle inwendig draaiende delen van de motor te smeren en doet daar geen kilometers over. In de opwarmfase draait de motor wel wat versneld stationair, maar zou u rijdend niet mogen ervaren als beduidend meer lawaai.

Het is natuurlijk lastig om op afstand vast te stellen of er serieus iets aan de hand is, maar bij twijfel zou u misschien het geluid door een andere partij kunnen laten beoordelen. Een Renault dealer is daarvoor de beste partij. Maar een auto heeft géén 4-5 kilometers nodig om goed te kunnen smeren. Dan is in de regel het kwaad al geschied.