Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is afwijking ET waarde stalen velg toelaatbaar?

Vraag gesteld door BenLent op 4 januari 2018

Ik ben de eigenaar van een Ford Kuga bouwjaar 2017. Volgens opgaaf heeft deze auto de volgende velgwaarden: 5x108, naaf 63,4, ET waarde 50. Ik kan velgen kopen waarvan de ET waarde 52,5 is en de rest van de waarden zijn identiek.

Vraag: is de afwijkende ET waarde toegestaan en levert dit technische problemen op?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ET-waarde. Dat is de bolling van de velg, de afstand tussen het denkbeeldige middelpunt (in langsrichting gezien) en de plek waarop ze op de naaf worden gemonteerd.

ET waarde
Bij een andere ET-waarde komen velgen verder naar binnen of naar buiten te staan. De spoorbreedte verandert. Dat mag binnen een bepaalde mate, maar daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging verstoord. De auto kan daardoor erg gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden en rem- en aandrijfkrachten.

Afwijking Et-waarde
Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde. Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen. Een verschil van 2,5 mm zal niet direct tot grote problemen leiden, maar ideaal is het niet. De maat hoort niet onder de auto. Ik zou de voorkeur geven aan een 100% passende set.