Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravantrekker

Vraag gesteld door P.A. van Dijk op 30 november 2018

Ik overweeg de aanschaf van een (nieuwe) Renault Kadjar 1.3 TCe 160 EDC GPF. Deze auto moet dan een caravan trekken, de Hobby 440 SF De Luxe Edition, bouwjaar 2018, max gewicht 1350 kg.
Graag ontvang ik advies over deze auto als caravantrekker, met name ook max hellingpercentage. Ik zou het bijzonder op prijs stellen, als ik vandaag nog enige info kan krijgen, opdat wij dit weekend wellicht al een besluitvorming kunnen maken.

Hartelijk dank alvast, met vriendelijke groet, P. van Dijk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de prestaties van de Renault Kadjar 1.3 TCe met 160 pk als caravantrekker.

Het ziet er positief uit. De prestaties op hellingen zijn zeer goed te noemen. Op een helling tot 17% moet volgens ons rekenprogramma met deze combinatie vanuit stilstand zonder problemen zijn weg te rijden. De prestaties bij snelheden rond 90 km/h zijn goed.

Een aandachtspunt is nog wel de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. Wij adviseren de caravan niet meer dan 75% te laten wegen van het gewicht van de auto, beide werkelijk gewicht. Dat vergt wat aanpassing door bewust zware bagage in de auto te stoppen en de caravan zoveel mogelijk te ontlasten. Dat bevordert de stabiliteit van de combinatie.