Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatische deurvergrendeling, hebben jullie de voor en nadelen hiervan tegen elkaar afgewogen?

Vraag gesteld door Hilly Boldewijn op 13 september 2015

Toen ik een `nieuwe 2e hands auto`kocht bleek er een automatische deurbergrendeling op te zitten die alle deuren op slot deed als ik 10km snelheid had, maar aangezien ik vaak langs water rijd vind ik dit juist heel gevaarlijk, op sommige plaatsen in drukke steden of industriegebieden vind ik het prima maar meestal niet. Wat als je een ongeluk krijgt op de snelweg en de deur is niet van buitenaf te openen,

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er zijn voor- en nadelen aan deze car-jacking modus. U schets zelf situaties waarbij je dit gerust als een extra veiligheidsvoorziening mag beschouwen.

In geval van het te water raken van het voertuig kan het een nachtmerrie zijn, zeker wanneer een hulpverlener de portieren niet meer mechanisch kan openen. Het is wel in veel gevallen zo dat veel auto's bij het in werking treden van het airbagsysteem de portieren alsnog ontgrendelen. Er is immers vanuit de overheid al jaren geleden gepleit voor raam- en portier bediening die in noodsituaties géén gevaarlijke situaties mogen opleveren.

Het is niet duidelijk welke auto het betreft. Wellicht wordt óók bij deze auto de boel ontgrendeld wanneer de auto met een redelijk klap te water raakt. In andere gevallen is deze voorziening vaak ook softwarematig via de dealer uit te schakelen. Zeker voor berijders die vaak in een waterrijke omgeving rijden kan ik me voorstellen dat u het systeem liever uitgeschakeld wilt. Tenzij er duidelijk sprake is van een systeem die de boel juist ontgrendeld in een dergelijke situatie.