Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trek vermogen skoda yeti

Vraag gesteld door Mhvb op 1 augustus 2015

We zij op zoek naar een andere auto. Dat moet een automaat zijn. Onze caravan weegt 1250 kg. Een skoda yeti 1.4tsi automaat 125pK, 92kW heeft een trek vermogen van 1300 kg. Is dat echt genoeg of krijg je er in de bergen ed toch problemen mee? En is het eigenlijk te krap?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De toegestane aanhangwagenmassa van de genoemde Yeti is 1300 kg. Dat zegt feitelijk niets over het trekvermogen zoals u dat zelf noemt. Het is dus niet per definitie zo dat een hoger toegestane aanhangwagen gewicht ook automatisch een betere trekker oplevert.
Met het genoemde motorvermogen van 92 kW en een koppel van 200 Nm bij 1400 toeren is mijn beoordeling als volgt;
Indicatie maximaal hellingspercentage vanuit stilstand; 15%------- zeer goed. ANWB indicatie prestaties bij 80-90 km/u constant:---------- redelijk tot goed.

Bij het berekenen van van de totale combinatie ben ik uitgegaan van een beladen caravan van 1300 kg met 2 volwassenen in de auto en 100 kg extra bagage. Wat mij betreft dus een geschikte combinatie, óók voor in de bergen. Een aanvullend advies is echter de caravan lichter te beladen en de auto daardoor zwaarder, met het oog op een gunstiger massa verschil (stabiliteit combinatie) tussen beladen auto en caravan.